Daniel Funeriu propune înfiinţarea unui proiect numit Linia Verde Anticorupţie prin care elevii să poată denunţa abuzurile din partea profesorilor. Fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga, susţine că această iniţiativă a mai existat şi în urmă cu câţiva ani când s-a lansat un forum unde elevii şi studenţii îşi putea reclama profesorii. Iniţiativa este o armă cu două tăişuri. Pe de o parte ar putea limita fenomenul corupţiei, dar pe de altă parte ar putea deveni element de constrângere pentru profesori.
Andrei Marga susţine că profesorii s-ar putea simţi jenaţi de o reclamaţie la Telefonul Anticorupţie şi atunci măsura ar da rezultatele scontate.
În acelaşi timp intervine şi factorul subiectiv. Prin această metodă elevii sau studenţii ar putea să îşi constrângă profesorii să le ofere note mai bune sau anumite avantaje, ameninţându-i cu plângerea.
Nici factorul politic nu este de neglijat. Profesorii sunt adesea implicaţi în viaţa politică iar adeversarii s-ar putea folosi de această metodă tocmai pentru a-i elimina din cursă sau chiar a-i atrage în atenţia DNA.
Daniel Funeriu susţine că măsura este menită să îi ajute pe elevi. „De fiecare dată când nu trădaţi un act de corupţie, vă trădaţi un pic ţara. Ministerul pe care îl conduc va deschide în perioada imediat următoare o linie verde pentru semnalarea tuturor actelor de corupţie din şcoli”, a declarat ministrul Daniel Funeriu în faţa elevilor din cele 31 de licee bucureştene implicate în proiect.
Totodată, ministrul Educaţiei a salutat iniţiativa organizatorilor de a promova transparenţa, integritatea şi responsabilitatea în rândul elevilor prin încurajarea manifestării în rândul acestora a unei atitudini de cetăţeni activi în combaterea fenomenului de corupţie. Ministrul Daniel Funeriu a mai spus că va încuraja personal implicarea elevilor în prevenirea sau demascarea actelor de corupţie din sistemul de învăţământ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News