Regina Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. A avut patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți. Ea a murit pe 8 septembrie după o domnie de 70 de ani și este succedata de fiul ei cel mare, Charles.
Regina a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, după ce a domnit 70 de ani. Avea 96 de ani când a murit pe 8 septembrie 2022.
Născută în 1926, Prințesa Elisabeta a devenit regină la moartea tatălui ei, Regele George al VI-lea, în 1952. S-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, în 1947 și cuplul a avut patru copii: Charles, Anne, Andrew și Edward.
Fost prinț al Danemarcei și al Greciei, Prințul Philip s-a născut în 1921 și a servit în Marina Regală în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost cea mai longevivă consoartă a oricărui monarh britanic și s-a retras din îndatoririle regale în 2017, după ce a încheiat peste 22.000 de angajamente solo.
Prințul Philip a murit pe 9 aprilie 2021.
1. Prințul William, Duce de Cornwall și Cambridge: Prințul William este fiul cel mare al Regelui Carol al III-lea și al Dianei, Prințesa de Wales, iar acum este primul în linia de succesiune la tron.
2. Prințul George de Cornwall și Cambridge: Prințul George de Cornwall și Cambridge s-a născut pe 22 iulie 2013 la Spitalul St Mary's din Londra, fiind primul copil al Prințului William, împreună cu Catherine (Kate) Middleton.
3. Prințesa Charlotte de Cornwall și Cambridge: Al doilea copil al cuplului William - Catherine.
4. Prințul Louis de Cornwall și Cambridge: Al treilea copil al cuplului William - Catherine.
5. Prințul Harry, Duce de Sussex: Al doilea copil al Regelui și ale Prințesei Diana, fratele mai mic al Prințului William. S-a căsătorit cu actrița americană Meghan Markle la data de 19 mai 2018, la Castelul Windsor. În ianuarie 2020, cuplul regal a transmis că se va retrage din calitatea de „seniori” ai familiei regale.
6. Archie Harrison Mountbatten-Windsor: Primul copil al Prințului Harry împreună cu Meghan.
7. Lilibet Diana Mountbatten-Windsor: Al doilea copil al Prințului Harry împreună cu Meghan.
Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a domnit vreme de 70 de ani. S-a stins la 96 de ani, la Balmoral. Până aproape în ultima zi și-a îndeplinit atribuțiile regale, învestind-o în funcție pe Lizz Truss, ultimul premier britanic care a fost numit de către Regina Elisabeta a II-a. Momentul întâlnirii celor două a generat zvonuri despre starea de sănătate a Reginei, care s-a prezentat cu mâna vânătă. Imaginea a șocat întreaga lume, deși Regina Elisabeta a II-a era zâmbitoare. Se pare că imaginea era rezultatul purtării îndelungare a unei perfuzii.
Folosit pentru a preveni scurgerea veștii despre moartea unui membru al Familiei Regale înainte de un anunț oficial, prima utilizare a unui cuvânt de cod pentru moartea unui monarh a fost în 1952 pentru Regele George al VI-lea. Numele său de cod era Hyde Park Corner, pe care Palatul îl folosea pentru a anunța oficialii guvernamentali despre moartea lui.
De la moartea sa, numele de cod pentru alți membri ai familiei regale au fost legate de poduri. Regina Mamă a primit numele de cod Operațiunea Tay Bridge, Prințul Philip era cunoscut sub numele de Operațiunea Forth Bridge, iar Prințul Charles poartă numele de cod Operation Menai Bridge.
Numele de cod al Reginei Elisabeta a II-a este London Bridge. Operațiunea London Bridge este în vigoare din anii 1960 și a fost revizuită în mod regulat.
Secretarul privat al Reginei a fost prima persoană care a aflat despre moartea ei. El are apoi datoria de a-l informa pe prim-ministru, secretarul de cabinet, biroul Consiliului privat și înalții funcționari publici prin utilizarea frazei de cod: ”London Bridge is down”. Şefii de guvern din Commonwealth sunt apoi informaţi de către Biroul de Externe şi Commonwealth.
Deoarece regina locuia în Balmoral, o serie de ritualuri în diferite catedrale scoțiene vor avea loc înainte ca sicriul ei să fie urcat în trenul regal britanic de la gara Waverley cu destinația Londra. În cele din urmă, Regina va fi adusă înapoi în Sala Tronului de la Palatul Buckingham.
Monarhul va rămâne acolo până la înmormântarea ei, care va avea loc la Westminster Abbey. Sicriul va sosi la ora 11 a.m. pe SideNote, iar o procesiune de 23 de mile de la Hyde Park Corner din Londra până la Castelul Windsor va urma înainte ca Regina Elisabeta să fie înmormântată cu tatăl ei, Regele George al VI-lea, și cu regretatul ei soț, Prințul Philip, la Capela memorială a Regelui George al VI-lea de la Castelul Windsor, notează Bustle.
Odată ce oficialii au fost înștiințați, agențiile de știri precum Press Association, Associated Press și Reuters informează radiodifuzorii de top. Prezentatorii de radio oferă, de asemenea, acoperire și sunt anunțați printr-un sistem „obit light” care clipește când un membru al familiei regale sau alte figuri cheie din lume au murit.
Toate posturile de radio din Marea Britanie au două liste de redare - cunoscute sub numele de Mood 1 (cea mai tristă muzică) și Mood 2 (muzică tristă). Într-un blog publicat de HuffPost, Chris Price, un producător de radio BBC, a spus: Dacă auziți vreodată ”Haunted Dancehall (Nursery Remix)” de Sabres of Paradise, la Radio 1, porniți televizorul”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News