Lipsa de calciu și magneziu este însoțită de simptome extrem de neplăcute care pot provoca un adevărat disconfort în viața de zi cu zi. Magneziul și calciul este vital pentru organism. Influențează metabolismul energetic în celule și țesuturi. Acest mineral, și conform tabelului Mendeleev este un metal cu numărul de ordine 12, se găsește în principal în oase.
Magneziul este esențial pentru funcționarea sistemelor nervos, cardiovascular, respirator și digestiv. Susține conducerea impulsurilor în fibrele nervoase și musculare și servește, de asemenea, ca relaxant muscular natural pentru mușchii scheletului și musculatura organelor interne.
Hipertonicitatea musculară provoacă contracții involuntare, ticuri și tremurături. Cercetătorii spun că spasmul este rezultatul unei deficiențe de magneziu și vitamine B, care reglează impulsurile nervoase către țesutul muscular. Mușchii nu se pot relaxa din cauza unei conducții deficitare a fibrelor nervoase.
O altă teorie susține că contracțiile spontane inițiază o creștere a fluxului sanguin. Fluxul de sânge către zonele „pulsatorii” furnizează în mod activ substanțe nutritive, inclusiv magneziu. Acest mecanism este folosit de țesutul muscular pentru a compensa foamea datorată lipsei de nutrienți. Simptome similare pot apărea și în cazul stresului, al dozelor mari de cofeină, al bolilor neurologice și al medicamentelor.
Insomnia se poate dezvolta pe fondul hipomagneziemiei. Somnul este inhibat de aceeași incapacitate de a se relaxa. Creierul rămâne treaz până când tonusul muscular scade. În consecință, ritmul cardiac și respirația devin mai lente, iar corpul devine imobil. Cu toate acestea, tensiunea poate fi atât de intensă încât relaxarea completă nu apare decât după ce ați adormit.
Uneori, creierul percepe relaxarea ca fiind o amenințare pentru viață și trimite din greșeală un impuls nervos către mușchi. În acest moment, persoana care doarme se cutremură brusc și este adesea trezită. Tremuratul necontrolat care apare la granița dintre somn și starea de veghe se numește crize hipnogogogice. Lipsa unei nopți de odihnă adecvată interferează cu recuperarea. Astfel, apare anxietatea, iritabilitatea, apatia și atacurile de panică.
Studiile clinice confirmă eficacitatea preparatelor de magneziu în tratamentul tulburărilor neuropsihiatrice. Acest lucru se datorează parțial capacității mineralului de a îmbunătăți nutriția țesuturilor prin reducerea spasmelor și normalizarea metabolismului.
Sindromul de hiperventilație se dezvoltă adesea pe fondul unei anxietăți crescute, a unei tulburări de panică. Apare o lipsă de respirație și nevoia de respirații frecvente și profunde. Cauza este adesea un dezechilibru mineral, în principal de calciu și magneziu, care duce la modificări ale sistemului enzimatic respirator.
Atunci când există prea mult calciu în organism, sărurile sale nu sunt excretate în urină. Acestea se depun în rinichi și în tractul urinar, se cristalizează și formează pietre. Magneziul împiedică formarea sărurilor de calciu în concrețiuni și are, de asemenea, un efect diuretic.
Lipsa de calciu și magneziu se manifestă sub forma de simptome destul de ciudate. Aceste minerale sunt responsabile de furnizarea de energie, menținând metabolismul glucozei și al insulinei. Hipomagneziemia epuizează mai repede resursele energetice ale organismului, iar nevoia de dulciuri crește. La urma urmei, atunci când zahărul intră în fluxul sanguin, vă oferă un impuls de energie, deși de scurtă durată, conform BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu