Lipsa de magneziu, cauza nebănuită a insomniei

cereale integrale
cereale integrale

Insomnia îți distruge viața? Ai putea avea deficit de magneziu, arată un expert britanic. Iată care sunt simptomele acestei deficiențe și ce alimente trebuie să consumi ca să scapi de probleme.

Bei cafea după ora 15.00. Nu faci suficiente exerciții. Stai închis în birou, cu lumină artificială, prea mult timp. O descărcare prea mare de hormoni care produc stresul, precum cortizolul, te țin prea „în priză" ca să poți adormi și prea obosit ca să faci orice altceva.

Insomnia este o problemă imensă la nivel global, afectând aproape o treime dintre bărbații și femeile cu vârste între 30 și 40 de ani. La femeile cu vârsta peste 65 de ani, procentul celor afectate crește până la 50%.

Experții spun că sunt două tipuri de insomnie. Insomnia de Tip 1, în care nu poți dormi deloc, și cea de Tip 2, care prespune că în perioada în care reușești să dormi te trezești cel puțin o dată, ceea ce poate fi foarte frustrant.

Câte remedii n-ai încercat?

Dacă ai una dintre aceste forme, aproape sigur ai încercat până acum un milion de remedii: ți-ai pus perdele opace sau dormi cu așa-numiții ochelari de somn ca să fie întuneric, ai băut tot felul de ceaiuri și ai luat tot felul de pastile „naturiste", ai numărat sute de turme de oi, ba chiar ai luat medicamente recomandate de doctor.

Problema ta, însă, ar putea să aibă o cu totul altă sursă, la care nici nu te-ai gândit. Există numeroase indicii că deficiența de magneziu ar putea fi o cauză a insomniei de tip 2.

Studii clinice au arătat că un aport suplimentar de magneziu la persoanele care suferă de insomnie crește numărul de ore dormite, duce la o odihnă profundă și accelerează producția de melatonină, un hormon crucial în reglarea somnului, notează heathista.com.

În plus, aportul sporit de magneziu scade nivelul de cortizol, hormon de tip steroidian care este responsabil pentru răspunsul la stres al organismului.

De ce e vital magneziul și ce alimente îl conțin

Magneziul este absolut necesar în multe procese fiziologice și psihice care sunt esențiale pentru a avea un somn bun. Spre exemplu, calmează mintea și ajută musculatura să se relaxeze.

Trezirea la ore mult prea matinale, anxietatea sau depresia sunt condiții care favorizează deficiența de magneziu, arată cercetătorul principal ntriționist Greg Weatherhead. Dar sunt multe alte cauze.

„Magneziul este unul dintre mineralele care se găsesc abundent în organism. Toate celulele au nevoie de un nivel optim de magneziu. Acesta este responsabil pentru peste 300 de procese biochimice în organism, iar nivelul optim ne permite să avem oase puternice, să producem eficient energie la nivel celular și să avem o rezistență crescută la boli", spune Weatherhead.

Natural, magneziul se găsește predominant în nuci, cereale integrale și legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și kale.
Preferința pentru alimente procesate și grăsimi „rele", precum cele de la fast-food, gogoși sau uleiuri ultraprocesate, precum și alimente bogate în zahăr rafinat, ne scad nivelul de magneziu din organism.

Simptomele deficienței de magneziu includ:

- Somn neliniștit și prost;

- Stres, anxietate, depresie;

- Sindromul picioarelor neliniștite și disconfort la nivelul articulațiilor;

- Tensiune la nivelul muculaturii corpului, cârcei, zbaterea pleoapelor;

- Oase „slabe" care se pot fisura la lovituri;

- Stare emoțională proastă, dureri de cap, migrene, lipsă de concentrare etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel