Lipsa de somn se recuperează în mult mai mult timp decât am putea crede. Ce spun oamenii de știință

Pexels
Pexels

Lipsa de somn se recuperează mai greu decât se așteptau inițial oamenii de știință, abilitățile motrice și cognitive fiind afectate chiar și o săptămână.

Căscatul și epuizarea în urma unei nopți albe sunt ceva comun. Felicitări, v-ați alăturat multitudinii de oameni din întreaga lume care suferă de lipsa de somn, o problemă gravă care vă poate afecta sănătatea mentală și fizică. 

Problemele de somn constituie o „epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții pentru 45% din populația lumii”, potrivit statisticilor Zilei Mondiale a Somnului.

Nici persoanele tinere nu sunt private de efectele negative ale lipsei de somn

Pare ușor să vă recuperați după un deficit de somn, mai ales dacă sunteți tânăr? Un somn bun sau două și cu siguranță se recuperează o săptămână completă de somn.

Din păcate, un nou studiu recent a arătat că nu este cazul, chiar și pentru persoanele mai tinere, scrie CNN. Treisprezece persoane de 20 de ani care au dormit cu 30% mai puțin decât aveau nevoie timp de 10 nopți nu și-au recuperat complet cea mai mare parte a procesării cognitive după șapte nopți de somn nerestricționat pentru a-și reveni.

„Acesta este un studiu bine realizat, deși restrâns, cu multiple măsuri pentru a examina impactul privării parțiale de somn - examinând în principal durata somnului și utilizând actigrafia încheieturii mâinii, modificările EEG și performanța cognitivă”, a spus dr. Bhanu Prakash Kolla, specialist în medicină a somnului în Centrul pentru Medicina Somnului al Clinicii Mayo din Rochester, Minnesota, care nu a fost implicată în studiu.

Timpul în care ne refacem complet după deprivarea de somn

Timpii de reacție s-au îmbunătățit de-a lungul a șapte zile si au revenit la nivelurile de baza, in timp ce alte sarcini cognitive, inclusiv precizia, nu s-au recuperat complet, a spus Kolla.

"Studiul a arătat că există lucruri precum memoria și viteza de procesare mentală care nu vor fi restabilite atât de repede", a declarat specialistul în somn, Dr. Raj Dasgupta, profesor asistent în medicină clinică la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din Sud California, care, de asemenea, nu a fost implicată în studiu.

"Cu siguranță, părțile majore ale pierderii somnului pot fi recuperate, dar există lucruri pe care pur și simplu nu le veți recupera atât de repede", a spus Dasgupta. "De aceea, este atât de important să nu ai datorii la somn".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel