Deficiența de zinc poate fi recunoascută rapid. Iată care sunt primele simptome care anunță lipsa acestui oligomineral esențial din organism.
Potrivit statisticilor, mai mult de 17% din populaţia lumii este predispusă la deficienţă de zinc. Organismul are nevoie de zinc, deoarece această substanţă participă la activitatea a peste 200 de enzime, este responsabilă pentru conservarea proteinelor şi ADN-ului, scrie Rador, citând Zdrave. Zincul este implicat în dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare şi primare, participă la formarea structurii elicoidale a ARN-ului. De asemenea, participă la procesele de keratogeneză - în cazul deficitului de zinc, se observă apariţia alopeciei, leziunilor cutanate, dermatitei ulceroase.
Deficienţa de zinc este însoţită de inhibarea formării anticorpilor, scăderea numărului de limfocite. Sprijină absorbţia vitaminei E şi îi menţine concentraţia normală în sânge. Joacă un rol important în metabolismul alcoolului, deficienţa de zinc poate creşte predispoziţia la alcoolism (în special la copii şi adolescenţi). Lipsa acestui element poate duce la perturbarea activităţii organelor interne, la deteriorarea stării părului, a unghiilor şi a pielii. Părul fragil, erupţiile cutanate, problemele de vedere şi iritabilitatea frecventă sunt primele semne ale deficienţei de zinc. Acest element este esenţial pentru menţinerea sănătăţii.
Citește și:
Alimentul pe care trebuie să-l consumi, dacă ai peste 50 de ani. "Lipsa acestuia este o problemă"
Pe măsură ce trec anii, alegerile alimentare corecte devin din ce în ce mai importante pentru sănătatea noastră. Fructele şi legumele sunt benefice pentru organism, dar există o legumă cu frunze verzi care trebuie inclusă obligatoriu în alimentaţie după vârsta de 50 de ani.
"Dacă ar fi să aleg o singură legumă, aş indica legumele cu frunze verzi, în special spanacul", susţine Amy Goodson, nutriţionist, membru al consiliului medical şi autoarea cărţii "The Sports Nutrition Playbook", scrie Rador.
Beneficii extraordinare
Motivul pentru care Goodson recomandă spanacul persoanelor peste 50 de ani este că legumele cu frunze verzi sunt o sursă excelentă de nutrienţi deosebit de importanţi pentru persoanele în vârstă, şi anume calciu, vitamina B12 şi potasiu, informează "Eat This, Not That".
"Persoanele cu vârsta peste 50 de ani au o nevoie crescută de nutrienţi, în special de anumite vitamine şi minerale care contribuie la îmbătrânirea sănătoasă. În special, au nevoie de mai mult calciu pentru a menţine densitatea minerală osoasă, de mai multă vitamina B12, deoarece absorbţia acesteia scade de obicei cu vârsta şi de mai mult potasiu, a cărui lipsă este o problemă pentru toată lumea", explică specialistul.
Legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, sunt pe primul loc pe listă.
Expertul notează că proteinele de înaltă calitate sunt un alt nutrient important care ar trebui prioritizat pe măsură ce îmbătrânim, pentru a menţine masa musculară. Referitor la nutrienţii importanţi anti-îmbătrânire, spanacul are un beneficiu triplu. "Deşi o singură legumă nu vă va putea oferi toate cele trei elemente de care aveţi nevoie mai mult conform Ghidului Alimentar (DRI), legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul, sunt pe primul loc pe listă." Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News