Somnul de calitate este esențial pentru un sistem nervos și neuronal sănătos, iar lipsa odihnei poate duce la demență.
Adulții aflați în a doua parte a vieții care au probleme atunci când adorm sau se trezesc în timpul nopții prezintă un risc crescut de a dezvolta demență. Tot aceștia pot deceda prematur, cauzele decesului fiind variate, dar accentuate de lipsa somnului de calitate, informează CNN.
„Aceste rezultate contribuie la cunoștințele deja existente care indică faptul că somnul din fiecare noapte joacă un rol extrem de important în prevenirea declinului sistemului nervos, care poate genera mai multe cauze de deces”, a declarat autorul studiului, Rebecca Robbins, instructor medical în cadrul Scolii Medicale Harvard.
Legătura dintre somnul de proastă calitate, demență și moartea prematură este îngrijorătoare consideră experții, care au observat mai multe tipare de somn nesănătos la cetățenii din Statele Unite ale Americii și din Europa. Conform Societății Internaționale a Somnului, lipsa somnului afectează 45% din populația lumii.
În funcție de vârstă, o persoană sănătoasă ar trebui să doarmă între 7 și 10 ore pe noapte. Din păcate, unul din 3 americani nu ajung nici la limita minimă de somn pe noapte, informează Centrul de control și prevenție al bolilor.
Cercetătorii de la Universitatea Lund, din Suedia, au dezvoltat un algoritm care combină datele dintr-un simplu test de sânge şi teste scurte de memorie. Noua metodă de diagnosticare a avut o acurateţe de 90%.
Până la 30% din bolnavii de Alzheimer rămân nediagnosticaţi, spune profesprul Oskar Hannson. Depistarea precoce le-ar da pacienţilor şansa de a încetini evoluţia bolii.
„De 100 de ani nu s-au făcut progrese semnificative, de la identificarea bolii. Dacă am avea programe de screening care să permită un raport foarte bun cost-eficienţă şi cu o specificitate mare, adică să poate să identifice pacienţii care au boala Alzheimer, recoltând sânge, spre exemplu, prin intervenţii minore, atunci eu aş instaura tratamentul destul de devreme încât eficienţa acestuia să fie semnificativă”, spune medicul psihiatru Mihai Găină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci