Un nivel scăzut al vitaminei D în organism poate crește în mod serios riscul de a dezvolta un prediabet sau chiar diabet, arată un studiu publicat în revista PLOS One.
Vitamina D este una dintre cele mai studiate vitamine la ora actuală, descoperindu-se noi roluri ale acesteia, după cum arată și noile cercetări realizate de o echipă americano-sud-coreeană de la Universităţile din California şi Seul. În cazul de faţă, cercetătorii au urmărit timp de zece ani un grup de 1.000 de adulţi. Acestora le era efectuată o dozare de vitamina D periodic. La finalul studiului, s-a dovedit că persoanele care prezentau un deficit sau o carenţă de vitamina D erau expuse unui risc de cinci ori mai mare de a face diabet decât în cazurile cu un nivel normal de vitamina D, scrie passionsante.be.
Se consideră deficit atunci când nivelul vitaminei D este sub 30 ng/ml (sau 75 nmol/L), în timp ce carenţa se situează sub 10 ng/ml (25 nmol/L) sau chiar sub 20 ng/ml.
Evident că şi alţi factori intervin în riscul de diabet, pre-diabet sau de trecere de la pre-diabet la diabet. Dar lipsa vitaminei D a fost o constantă în cazul de faţă. Oamenii de ştiinţă spun că sunt necesare şi alte cercetări pentru a se afla în ce măsură concentraţiile suficient de mari de vitamina D pot preveni diabetul de tip 2 sau tranziţia de la pre-diabet la diabet.
Specialiștii recomandă verificarea periodică a nivelului vitaminei D din organism (o analiză de sânge este suficientă) şi luarea de măsuri, dacă este necesar: adoptarea unei alimentaţii bogate în vitamina D (peşte gras, uleiuri de peşte, produse lactate, ficat etc.), expunerea la soare şi, la nevoie, administrarea unui supliment de vitamina D.
Lipsa vitaminei D, o problemă globală
Carența de vitamina D este o problemă globală de sănătate, cu care se confruntă în jur de 85% din populație, conform celor mai recente statistici pe această temă. Mai grav este faptul că deficiența de vitamina D rămâne mult subdiagnosticată în societatea modernă și foarte mulți oameni suferă din cauza bolilor generate de aceasta.
Printre problemele de sănătate aflate în legătură cu lipsa vitaminei D se numără bolile autoimune, bolile cardiovasculare, depresia, bolile degenerative, osteoporoza – la vârstnici, rahitismul – la copii, predispoziția la infecții.
Persoanele care nu se expun la soare, cele care își petrec cea mai mare parte din timp în spații închise, în birouri, vârstnicii, dar și copiii au cel mai mare risc de a prezenta deficiență de vitamina D.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News