Lira turcească atinge un minim istoric după ce Erdogan a demis oficiali ai băncii centrale

Preşedintele Israelului, vizită în Turcia. Erdogan: Ar putea deschide o nouă cale în relaţiile dintre cele două țări
Preşedintele Israelului, vizită în Turcia. Erdogan: Ar putea deschide o nouă cale în relaţiile dintre cele două țări

Lira turcească a atins un minim istoric după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat o nouă rundă de concedieri la banca centrală a țării, relatează Financial Times.

Într-un decret publicat noaptea târziu, la câteva ore după ce s-a întâlnit cu Sahap Kavcioglu, guvernatorul băncii, Erdogan a înlăturat doi viceguvernatori.

Unul dintre ei a fost singurul membru al comitetului de politică monetară al băncii, format din șapte membri, care s-a opus reducerii ratei dobânzii care a șocat investitorii internaționali luna trecută, conform sursei citate. Acesta s-a opus, de asemenea, politicii controversate de vânzare a rezervelor de valută ale băncii, într-o încercare sortită eșecului de a susține lira. Politica a început la începutul anului 2019 și a continuat până la sfârșitul anului trecut.

Despre cel de-al doilea viceguvernator demis se spunea că ar putea să-i succeadă lui Kavcioglu.

Erdogan, care a condus Turcia timp de aproape două decenii, a obținut un control fără precedent asupra băncii centrale în ultimii ani. Președintele, un adversar al ratelor ridicate ale dobânzilor, a intrat în conflict cu mai mulți guvernatori în timp ce a încercat să acorde prioritate creșterii economice cu orice preț - inclusiv al inflației în creștere.

În tranzacțiile de peste noapte, lira, deja sub presiune din cauza dolarului american puternic și a îngrijorărilor investitorilor cu privire la politica economică și externă a Turciei, a scăzut cu 1%, la 9,19 lire pentru un dolar. Moneda a suferit câțiva ani de cădere, pierzând 59% din valoare față de dolar de la începutul anului 2018, notează Mediafax.

Mulți investitori străini și-au retras deja banii din Turcia

Mulți investitori străini și-au retras deja banii din Turcia ca răspuns la ceea ce ei consideră a fi o politică neconvențională și imprevizibilă. Investitorii străini dețineau doar 6 miliarde de dolari în obligațiuni guvernamentale la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2021, potrivit datelor băncii centrale, comparativ cu 61,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2013.

VEZI ȘI: De la supa de vită din Tokyo până la puiul prăjit din Londra, consumatorii încep să resimtă durerea provocată de creșterea bruscă a prețurilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel