Lista alimentelor, băuturilor și medicamentelor pe care trebuie să le eviți dacă nu vrei să rămâi fără permis, după apariția OUG 84

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vezi în articol lista alimentelor, băuturilor și medicamentelor pe care trebuie să le eviți dacă nu vrei să rămâi fără permis.

Ordonanța 84 adoptată de Guvern a generat un val de reacții după ce s-a susținut că se va ajunge în situația în care șoferi nevinovați vor rămâne fără permis, deși ei nu se sustrag testelor legale. Ordonanța 84, apărută sâmbătă seara, în Monitorul Oficial, lasă șoferii fără permis până la un an, în așteptarea rezultatelor analizelor de sânge.

VEZI ȘI: Marcel Ciolacu, mesaj pentru șoferii supărați pe Ordonanța 84: Nu e o catastrofă dacă rămâi fără permis două zile

Experții avertizează că statisticile oficiale arată că 1 din două teste pozitive este fals pozitiv și prin urmare un șofer se poate trezi că are un rezultat pozitiv deși nu a consumat droguri deoarece există medicamente, alimente și băuturi care pot da aceste rezultate fals-pozitive.

Antena 3 CNN relatează că toate medicamentele care sunt contraindicate șoferilor au inscripționate pe cutie un triunghi echilateral, cu vârful în sus, de culoare albă, cu laturile de culoare roșie, având în centru un semn de exclamare de culoare neagră.

Ce medicamente sunt contraindicate șoferilor

Printre aceste medicamente contraindicate conducătorilor auto se numără cele care conțin substanța activă codeină. Acesta sunt eliberate fie doar cu prescripție medicală specială sau în combinație cu alte substanțe active, în medicamente care se pot elibera fără reţetă de la medic. Și asta nu este tot, există rezultate fals pozitive şi la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice sau antialergice. Sursa citată explică că reacțiile fals pozitive la cannabinoizi sunt date de antiinflamatorii și antivirale, iar la barbiturice de antiinflamatorii.

Cei care nu vor să rămână fără permis trebuie să aibă mare grijă și la medicamentele antitusive pe care le iau atunci când sunt răciți. Asta pentru că multe dintre ele pozitivează testele rapide.

Alimentele și băuturile la care trebuie să fim atenți

De asemenea, tratamentele cu antibiotice, antialergice, antiepileptice sau vasodilatatoare pot duce la un test fals pozitiv. Prin urmare, șoferii trebuie să fie foarte atenți la prospectul pastilelor pe vor să le ia.

Totodată, se pare că suplimentele cu ulei de cannabis sau cele cu cânepă pot da rezultat fals pozitiv pentru consum de cannabis. În ceea ce privește alimentele, consumul unei cantități mari de mac, dar și băuturile de tip apă tonică sau energizantele pot duce la pozitivarea testului rapid anti-drog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel