Lista alimentelor care îți afectează creierul. Ce nu ar trebui să mai consumi, potrivit experților

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Cercetările științifice privind legătura dintre intestin și creier oferă indicii esențiale pentru menținerea unei bune stări generale de sănătate, indicând necesitatea limitării sau, mai degrabă, eliminării alimentelor care pot cauza inflamații.

Comunicarea bidirecțională între intestin și creier este unul dintre cele mai importante domenii științifice ale ultimelor decenii. Așa-numitul „al doilea creier” este esențial pentru evaluarea proceselor inflamatorii care afectează întregul organism, datorită conexiunii rețelelor endocrine, imunitare și neuronale. Urmând această logică, ce alimente ar putea afecta buna funcționare a creierului?

S-a descoperit că microbiota intestinală joacă un rol vital în găsirea unor tratamente pentru bolile neurodegenerative, metabolice și psihiatrice, inclusiv pentru tulburările de dispoziție asociate cu stresul. De fapt, Yolanda Sanz, cercetătoare la Centrul Superior de Investigații Științifice (CSIC), a brevetat recent o bacterie intestinală care ar putea fi folosită în tratamentul depresiei și anxietății.

Este adevărat că cele trei tipuri de alimente menționate negativ sunt frecvent întâlnite în dieta occidentală, poate prea frecvent, având în vedere ratele ridicate de supraponderabilitate și obezitate înregistrate în prezent. Vestea bună este că niciodată nu este prea târziu pentru a deveni conștienți de riscuri și pentru a lua măsuri în ceea ce privește dieta.

Fast-food-ul

Reputația negativă a fast-food-ului nu mai este un secret. Dacă afectează intestinul din cauza uleiurilor reutilizate și a compoziției produselor procesate, va afecta și creierul, conform experților. Mai exact, se pune accent pe temperaturile înalte ale gătitului, care favorizează apariția particulelor inflamatorii.

Dulciurile

Din ecuația care poate altera cel mai mult microbiota intestinală nu lipsesc, evident, dulciurile. Deși mult timp a existat legenda conform căreia creierul are nevoie de zahăr pentru a funcționa la capacitate maximă, adevărul este că acest lucru este departe de realitate: zaharurile rafinate consumate regulat dăunează sănătății creierului.

Aici este important să facem distincția între zahărul rafinat și glucoză, deoarece aceasta din urmă este prezentă în mod natural în multe alimente și se absoarbe treptat în sânge din intestin, favorizând, de asemenea, senzația de sațietate la nivelul creierului. Consumul său nu doar că trebuie luat în considerare, dar trebuie și încurajat, punând accent pe carbohidrații cu absorbție lentă: legume, cereale integrale, fructe, legume și lactate.

Băuturile îndulcite

Experții în dietetică indică, în Parade, trei îndulcitori pe care ar trebui să îi evităm cât mai mult posibil, din cauza potențialului lor inflamator: aspartamul, sucraloza și xilitolul. Prin intermediul axei intestin-creier, studiile științifice au demonstrat că aceștia pot cauza chiar probleme cognitive și comportamentale. Aceste substanțe se găsesc în băuturile energizante, consumate frecvent de tineret, de aici și importanța semnalării acestui pericol, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel