Lista alimentelor care s-ar putea ieftini în perioada următoare

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol care sunt alimentele care s-ar putea ieftini în perioada următoare.

Vești bune pentru români! După o perioadă în care am fost loviți de mai multe valuri de scumpiri, unele produse s-ar putea ieftini. Este vorba despre făină, ulei și mălai. Potrivit analiștilor, prețul cerealelor a scăzut datorită surplusului de marfă care există acum la nivel mondial și se va menține la fel cel puțin în acest an. 

Potrivit Consiliului Internațional al Cerealelor, producția de cereale din 2023 a depășit două miliarde de tone, iar pentru anul 2024 se așteaptă ca recolta de porumb, grâu și floarea-soarelui să fie mult mai mare decât atât, ceea ce va aduce automat și prețuri mai mici la raft.

"Avem o piață cu o ofertă mult mai bogată decât cererea. Destinațiile, pe care cu toții le cunoaștem, Orientul Mijlociu, Asia, Africa, știu acest lucru și nu fac altceva în acest moment decât presează ca prețul să coboare mult mai mult", a declarat Cezar Gheorghe, analist pe piața agricolă, pentru Pro TV.

De ce ieftinirea nu va putea fi observată imediat

Vestea este însă bună doar pentru consumatori, nu și pentru agricultori.

"Prețurile la produsele finite, făină, ulei, vor trebui într-un final să scadă. Asupra consumatorului final influența este pozitivă. Dar asupra industriei vor fi un an, doi, de supraviețuire", a declarat Sorin Belu, reprezentantul unei companii de export de cereale.

Totuși scăderea prețurilor la raft nu va fi văzută imediat. Asta pentru că mulți dintre producători lucrează acum cu stocuri vechi de materie primă.  

"Noi avem procesatori la mijloc, procesatori care își achiziționează marfa cu multe luni înainte de a o procesa. Deci n-o să vedeți a doua zi prețul scăzut la raft", a explicat Theodor Ichim, președintele FAPPR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel