Lista amenzilor ce pot fi luate dacă sabotezi procesul electoral. Se poate ajunge și la 3.000 lei

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Amenzile de care sunt pasibili cetățenii atunci când încalcă legea la vot.

Mulți cetățeni cunosc ce au de făcut la vot, știu o mare parte din lucrurile ce pot fi pedepsite prin lege în momentul alegerilor, dar cel mai probabil nu cunosc amenzile de care sunt pasibili atunci când greșesc.

Contravenții atunci când încalci buna desfășurare a votului

Românii care fac fotografii sau filmează buletinul de vot pot primi o amendă de 1.000 de lei.

Înscrierea deliberată a unui alegător pe mai multe liste electorale sau includerea în listele electorale a unor persoane fictive sau care nu au drept de vot se sancționează cu o amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.

Nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la îndepărtarea materialelor de propagandă electorală din interiorul și de pe fațada clădirii în care se află secția de votare se sancționează cu o amendă între 1.400 și 2.000 de lei.

Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale se sancționează cu o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Refuzul de a permite accesul persoanelor îndreptățite în localul de vot – amendă de la 600 lei la 1.000 lei.

Transmiterea buletinului de vot unui alegător care nu arată documentul de identitate se sancționează cu o amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.

Desfășurarea propagandei electorale după încheierea campaniei, precum și influențarea alegătorilor în secțiile de votare pentru a vota sau a nu vota, se sancționează cu o amendă între 1.400 și 2.000 de lei.

Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice într-un perimetru de 500 de metri în jurul secției de votare este interzis și se sancționează cu o amendă între 2.200 și 3.000 de lei.

Împiedicarea dreptului de a alege sau de a fi ales închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Agresiunea împotriva sediului secției de votare este pedepsită cu închisoare între 2 și 7 ani, în timp ce oferirea de mită în scopul influențării votului unui alegător este pedepsită cu închisoare între 6 luni și 3 ani.

Frauda electorală, inclusiv votul ilegitim, votul multiplu sau prezentarea unei cărți de identitate falsificate, poate atrage o pedeapsă de închisoare cuprinsă între 6 luni și 3 ani sau o amendă. Violarea secretului votului este sancționată cu amendă. Încercarea de comitere a oricăreia dintre aceste infracțiuni este pasibilă de pedeapsă conform Codului Penal, însă acesta nu specifică modul în care este aplicată pedeapsa în caz de tentativă, conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel