În cazul în care sfârșitul lumii ar fi aproape, ar fi de dorit ca cele mai performante minți umane să încerce să-l oprească. De aceea, mai mulți oameni de știință britanici, inclusiv Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din lume, au inițiat Centrul Cambridge pentru Studierea Riscului Existențial, care și-a propus identificarea amenințărilor la adresa omenirii. Ei au realizat o "Listă a Apocalipsei" cu posibile evenimente catastrofale ce ar putea devasta lumea, pe care intenționează să o ofere guvernelor internaționale și opiniei publice.
Inițiativa cercetătorilor, condusă de astronomul britanic Martin Rees, unul dintre cei mai străluciți cosmologi ai zilelor noastre, identifică amenințările care pun în pericol civilizația de pe Terra și ar putea duce chiar la dispariția speciei umane, scrie The Independent, potrivit stirileprotv.ro.
Din grupul oamenilor de știință care și-au imaginat sfârșitul lumii și posibilele cauze ale sale fac parte Stephen Hawking, Huw Price, profesor de filosofie la Cambridge, Jaan Tallinn programatorul estonian care a cofondat Skype, Robert May, profesor, om de știință, președinte al Societății Regale și consultant al guvernului britanic.
"Aceia dintre noi, destul de norocoși să trăiască în lumea dezvoltată, se agită prea mult în legătură cu riscurile minore ale vieții de zi cu zi: accidente de aer improbabile, compuși cancerigeni în produsele alimentare, doze de radiații mici, și așa mai departe. Mi se pare că ar trebui să vă faceți griji mai multe cu scenarii care din fericire nu s-au întâmplat - scenarii care ar putea apărea la fel de neașteptat ca și criza financiară din 2008, dar care ar putea provoca perturbări în întreaga lume", a fost mesajul transmis publicului și politicienilor de către Martin Rees în discursul susținut la închiderea Festivalului britanic de Știință din Newcastle.
Întrucât scopul inițiativei este acela de asigura un viitor pe termen cât mai lung speciei umane, cercetătorii au identificat o serie de scenarii extrem de diverse pentru sfârșitul lumii, de la atacuri cibernetice ale teroriștilor care se folosesc de internet pentru a crea haos, până la răspândirea de boli create în laboratoare și apariția unor roboți sau calculatoare ucigașe.
Atacuri cibernetice
Una dintre cele mai mari amenințări la adresa omenirii o reprezintă atacul cibernetic, în special cel în urma cărora am putea pierde controlul asupra rețelelor de electricitate la nivel mondial.
Bioterorism
Este nevoie de o infrastructură complicată pentru a dezvolta arme nucleare, însă virușii și microbii pot fi modificați într-un simplu laborator.
Criza alimentelor
Industria alimentară modernă se bazează pe distribuirea imediată, fără depozitare. Un eșec al rețelelor informatice ce controlează acest lucru ar putea duce la o criză mondială.
Pandemii
Mobilitatea crescândă a speciei umane mărește riscul de răspândire al unei noi infecții înainte ca un vaccin pentru combaterea acesteia să poată fi creată.
Computere maligne
Unii experți consideră că inteligența artificială conștientă de propria existență ar putea ajunge o amenințare serioasă, anticipând riscul ca acele calculatoare, din ce în ce mai inteligente, să devină "ostile" și să nu acționeze în direcția proiectată.
Catastrofe climatice
Întrucât clima este poluată cu cantități tot mai mari de dioxid de carbon și se poate depăși acel prag critic, un alt fenomen care ar putea determina schimbări majore la nivel mondial și care poate duce la sfârșitul lumii așa cum o știm este încălzirea globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News