23 de state, pe lângă Rusia, au votat împotriva suspendării Rusiei de la ONU. 58 s-au abținut.
În prima săptămână a lunii aprilie 2022, Adunarea Generală a ONU a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Moțiunea a fost propusă de SUA și a trecut cu 93 de voturi ”pentru”. Au fost împotrivă 24 de țări. Alte 58 de țări s-au abținut.
Suspendarea Rusiei a venit ca urmare a unei încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului. În 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina și a atacat orașe și civili, lăsând în urmă cadavre ale civililor și teroare. Au fost raportate violuri și scene de neimaginat. Au fost țintite de rachete blocuri, spitale, grădinițe.
În rezoluția adoptată, Adunarea Generală a ONU și-a exprimat profunda îngrijorare față de criza drepturilor omului și față de criza umanitară din Ucraina, în special față de informațiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.
Amintim că rezoluția pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului a fost propusă după descoperirea cadavrelor din orașul Bucha, în urma retragerii forțelor rusești.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, aprecia că, oricum, participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului este o farsă.
Iată lista celor 23 de state care au votat împotriva rezoluției propuse de SUA, pe lângă Rusia:
Algeria
Belarus
Bolivia
Burundi
Republica Centrafricană
China
Xi Jinping este președinte al Chinei de 10 ani, din noiembrie 2012, când a fost ales în tripla funcție de secretar general al Partidului Comunist Chinez, vicepreședinte al Republicii Populare Chineze și președinte al Comisiei Militare Centrale. Deși are deja două mandate, atât cât este permis în China pentru o astfel de funcție, el vrea al treilea mandat. A existat o reuniune în acest sens pentru adoptarea unei rezoluții care să-i permită lui Xi Jinping un al treilea mandat, ca viziune de conducere nefiind departe de Vladimir Putin. De altfel, există multiple suspiciuni că ar susține tacit - cel puțin - Rusia în demersul său de invazie al Ucrainei.
Congo
Cuba
Coreea de Nord
Despre Coreea de Nord nu sunt prea multe de spus în acest sens, fiind cunoscută pentru sistemul comunist condus de Kim Jong-un. De altfel, în analizele politice internaționale, Vladimir Putin este văzut drept ”nebunul” care urmează calea lui Kim Jong-un, orbit de putere.
Kim Jong-un este conducătorul suprem din 29 decembrie 2011, după încheierea perioadei de doliu național decretat în urma morții tatălui său. În aprilie 2012 deținea deja toate posturile importante din Coreea de Nord.
Eritreea
Ethiopia
Gabon
Iran
Rusia a primit muniție și echipament militar din Irak și Iran cu ajutorul rețelelor de contrabandă ale Teheranului, arată o știre din urmă cu doar câteva zile. În trecut, Rusia a desfășurat exerciții comune cu Iranul.
În plus, să nu uităm că liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, al doilea și actual lider suprem al Iranului, este în funcție din 1989. El a fost anterior președinte al Iranului din 1981 până în 1989. Acum, a acuzat SUA pentru invazia din Ucraina.
Kazakhstan
Analistul politic Bogdan Chirieac spunea, când au fost manifestările în Kazahstan că Rusia nu-și permite să-l piardă, explicând: ”Kazahastanul era cea mai mare şi cea mai importantă republică ex-Sovietică din Asia, (...), cu două obiective foarte importante pentru Moscova, Poligonul Semipalatinsk şi Cosmodromul Baikonur. Acolo a existat sau există o autocraţie - nu e o democraţie de tip occidental - şi nu este singurul stat în care s-au întâmplat aceste lucruri. Fostul secretar de partid a rămas preşedinte 30 de ani, a demisionat în 2019.”
Kyrgyzstan
Laos
Mali
Nicaragua
Siria
Printre altele, Siria este dependentă de importurile de alimente din Rusia. Pentru Rusia este important să păstreze o conducere siriană favorabilă Kremlinului. Pierderea bazei navale ruse din portul sirian Tartus ar echivala cu un dezastru geostrategic pentru Moscova.
Tajikistan
Uzbekistan
Vietnam
Zimbabwe
Printre statele care s-au abținut s-a numărat Emiratele Arabe Unite, Mexic, India, Egipt. Vezi aici lista completă, publicată pe Twitter de ONU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News