În decursul lunii mai, urmează să fie introduse 17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare.
"În acest moment nu există cadru legal pentru introducerea acestor medicamente în listă și tocmai asta am cerut, ca acest cadru legal să fie creat, tocmai pentru a nu exista un precedent în acest sens. Hotărârea de guvern nu acoperă cadrul legal, pentru că nicăieri în Legea 95 sau în legislația elaborată până acum nu se menționează faptul că medicamentele orfane au prioritate în fața celorlalte medicamente", a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, scrie Agerpres.
De asemenea, președintele ANM, Marius Savu, a afirmat că în cursul acestei săptămâni va fi publicat un ordin în privința includerii sau excluderii medicamentelor pe/de pe lista de medicamente compensate și gratuite.
El a precizat că din iunie pacienții vor avea acces la aceste medicamente noi, iar până cel târziu în luna octombrie "și restul procedurilor să fie îndeplinite pentru o nouă listă de medicamente compensate și gratuite". Savu a declarat că impactul financiar al introducerii celor 17 molecule "este undeva la 50 de milioane de lei până la sfârșitul anului".
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, a precizat că cele 17 molecule sunt folosite pentru 550 de pacienți în tratamentul bolilor rare în special în oncologie pentru cancerele hematologice și epilepsie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News