LISTA NEAGRĂ. Nou document: Scrisoare Comisia Europeană

A fost dat publicității un nou document după ce Comisia Europeană a trimis, către DCNews, un răspuns cu privire la așa-numitele ”LISTE NEGRE” cu personalități acuzate de fapte de corupție.

 (w670)

Este vorba despre o scrisoare adresată de către Comisia Europeană ministrului Cătălin Predoiu prin care se spunea ce trebuie să facă guvernul de la acel moment, informează Antena 3. Documentul în cauză conține solicitări exprese privind dosare penale aflate pe rol.

(w670)

(w670)

Solicitări

La punctul 19 scrie: puneți-ne la dispoziție, în detaliu, fișele pentru fiecare dintre cazurile la care facem referire la punctul 48 din chestionarul 1, persoane care au fost trimise în judecată în 2008 sau înainte și care încă nu au primit o sentință finală. Cu privire la fiecare caz, enumerați etapele evoluției la fiecare termen de judecată și motivul oferit pentru fiecare amânare.

La punctul 20 scrie: puneți-ne la dispoziție o actualizare a măsurilor luate începând cu vara lui 2011 pentru a adopta reguli procedurale clare pentru ridicarea imunității parlamentarilor. La punctul 48 scrie: puneți-ne la dispoziție o listă comprehensivă de cazuri de corupție care să implice persoane care dețin funcții la nivel înalt sau care au deținut funcții, în Guvern sau Parlament - președinți de consilii județene, primari sau directori ale unor companii de stat care au fost trimiși în judecată începând cu 2007. În fiecare caz prezentat, detaliați ce calitate au cei acuzați, natura acuzațiilor, data la care a fost declanșată ancheta, numărul dosarului" - se arată în document.

----

În urmă cu o zi, Reprezentanța Comisiei Europene în România, întrebată dacă au fost trimise liste cu persoane acuzate de fapte de corupție la Bruxelles, a răspuns: "Ca o regulă generală, Comisia Europeană nu comentează despre documente apărute în presă cu atribuirea din 'surse neoficiale'".

Informația DCNewsa provenit din surse diplomatice și era următoarea: "După aproximativ șase luni de la transmiterea de către Comisia Europeană a documentului prezentat de Mihai Gâdea, Reprezentanța Comisiei Europene în România ar fi trimis la Bruxelles o listă cu nume de persoane asupra cărora ar trebui să se concentreze atenția justiției și personaje importante care ar trebui monitorizate."

Răspuns oficial al Comisiei Europene

Astăzi, Christian Wigand, purtător de cuvânt al CE, în special pe probleme legate de justiție și stat de drept, ne-a transmis că a înțeles că am întrebat Comisia Europeană despre acest subiect și a venit cu următoarele precizări: "Acestau au făcut parte din schimburile tehnice uzuale din cadrul MCV, care au avut loc acum câțiva ani (2012), referindu-se la punctul de referință 3 al MCV, care prevede: 'Pe baza progreselor înregistrate deja, continuăm să desfășurăm investigații profesionale, nepartizane asupra acuzațiilor de corupție la nivel înalt'. După cum știți, MCV este un proces bazat pe tratate, conceput pentru a măsura progresul României în fața unui set de repere convenite."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel