Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor

Harta regiunilor anexate ilegal de Federația Rusă în Ucraina, și controlul rus asupra acestora. Foto: Euractiv
Harta regiunilor anexate ilegal de Federația Rusă în Ucraina, și controlul rus asupra acestora. Foto: Euractiv

Atacul neprovocat lansat pe 24 februarie 2022 la scară largă a Federației Ruse asupra Ucrainei, o continuare a agresiunii din 2014, a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Invadarea brutală a Ucrainei și ulterior anexarea a aproape 20% din teritoriul acesteia, reprezentând regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, pe care Federația Rusă nici măcar nu le controlează în totalitate, au condus la adoptarea unor pachete de sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei și la izolarea diplomatică a Kremlinului, de care s-au îndepărtat inclusiv aliați ai președintelui Vladimir Putin.

În cursul acestei săptămâni, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție de condamnare a pseudo-referendumurilor organizate luna trecută de ocupantul rus în Ucraina, în urma cărora Moscova a anexat patru regiuni ucrainene.

Rezoluția a fost votată masiv de 143 de state, în timp ce 35 de s-au abținut. Printre cei care s-au abținut sunt iranienii, stat care furnizează armament Rusiei. China și-a menținut poziția prudentă și s-a abținut și ea.

Împotriva rezoluției au votat doar 5 state, printre care și Federația Rusă. Așadar, doar 4 state au susținut deschis acțiunile Rusiei, toate fiind state paria conduse de regimuri dictatoriale, remarcă DefenseRomania.

Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei: Coreea de Nord (condusă de dictatorul Kim Jong-Un), Siria (condusă de dictatorul Bashar al-Assad), Belarus (aliatul tradițional al Rusiei condus de dictatorul Aleksandr Lukașenko) și Nicaragua (stat din America Centrală aflat sub dictatura lui Daniel Ortega).

De remarcat că dacă la rezoluția din 2 martie 2022, prin care ONU condamna invadarea Ucrainei, statul african Eritrea a votat în favoarea Rusiei, de această dată Eritrea s-a abținut, locul ei fiind luat de Nicaragua.

Votul din 12 octombrie din Adunarea Generală a ONU pentru condamnarea referendumurilor organizate de ocupantul rus în Ucraina:

1. -imagine fara descriere- (onu_94419100.jpg)

Iranul ar fi votat și ea împotriva Rusiei

Delegaţia Iranului ar fi votat în favoarea rezoluţiei Adunării Generale a ONU care condamnă încercarea Rusiei de a absorbi părţi din Ucraina "dacă întregul corp al rezoluţiei ar fi concentrat pe condamnarea acestei anexări", a declarat vineri pentru CNN un purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU, citat de Rador.

Iranul a fost absent miercuri în timpul votului, care a trecut cu o majoritate covârşitoare. Rezoluţia cere ţărilor şi organizaţiilor internaţionale să nu recunoască aşa-zisa anexare a celor patru regiuni de către Rusia, solicită anularea imediată a acestei anexări şi cere Rusiei "să îşi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional".

Iranul consideră că rezoluţia este "bazată pe motive politice", a spus oficialul iranian. "Unele elemente din rezoluţie nu au fost acceptabile pentru Iran, dar unele părţi din textul rezoluţiei - respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii naţionale a ţărilor - sunt principii stabile în politica externă a Republicii Islamice Iran", a declarat oficialul iranian, citând exemplul Iranului care nu a recunoscut Kosovo deoarece declaraţia sa de independenţă "a fost o încălcare a integrităţii teritoriale a Serbiei".

Iranul a furnizat Rusiei drone care au fost folosite în timpul războiului împotriva Ucrainei, dar relaţiile Teheranului cu Moscova nu sunt lipsite de complicaţii, subliniază CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel