Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat.
"Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 81 prin care se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat:
-în zona roșie au intrat: Slovacia, Insulele Feroe, Singapore și Leshoto;
-în zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Belarus, Groenlanda, Aruba și Polinezia Franceză;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Andorra, Iordania și Insulele Cayman;
-în zona verde au intrat: Norvegia, Azerbaidjan, Tunisia, Libia, Jamaica, Fiji, Mauritius și Insulele Turks și Caicos", transmite CNSU.
Conform unui studiu realizat de IATA, circa 30% dintre statele care folosesc certificatul digital al Uniunii Europene nu acceptă testarea rapidă.
Astfel, România se află printre acestea, deşi ţara nostră acceptă certificatul digital european, pentru persoanele nevaccinate care sosesc în ţară din ţările aflate pe lista galbenă este necesară prezentarea unui rezultat negativ al testului PCR, nicidecum test rapid, pentru evitarea carantinării. De asemenea, persoanele nevaccinate care sosesc în România din ţările de pe lista roşie trebuie să efectueze un test PCR pentru a reduce perioada de carantinare de la 14 la 10 zile.
Totodată, 19% dintre state nu scutesc copiii de la cerinţele de testare. Minorii în vârstă de până la 6 ani nu au nevoie de niciun document doveditor pentru intrarea în România. însă, pentru copiii cu vârste de la 6 ani la 12 ani, lucrurile se schimbă, aceştia având nevoie de dovada rezultatului negativ al unui test RT PCR, validat de certificatul digital, obţinut cu acordul părinţilor.
În cazul minorilor, cu vârsta între 12 şi 14 ani, este necesar certificatul digital obţinut cu acordul părinţilor, document care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ unui test RT PCR.
Certificatul digital care să ateste vaccinarea sau rezultatul negativ al unui test RT PCR negativ este necesar şi în cazul minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani, dar, în această situaţie, nu mai este nevoie de acordul părinţilor pentru obţinerea certificatului digital, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci