Află în articol unde ar putea fugi Vladimir Putin dacă ar fi nevoit să plece din Rusia.
Odată cu invazia sa brutală a Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin s-a făcut pe sine și pe acoliții săi vulnerabili în fața urmăririi penale pentru crime de război – și ei știu asta. Dacă asculți discursuri, conferințe de presă și apariții în mass-media ale experților și personalităților politice din Rusia, vei auzi o teamă ascunsă de a ajunge la un "tribunal" – așa cum a făcut fostul lider iugoslav Slobodan Milošević.
Pe măsură ce efortul de război al Kremlinului cedează în fața contraatacurilor aprige ale Ucrainei, iar șansele de victorie se micșorează și riscul de schimbare a regimului crește. Putin și prietenii săi trebuie să ia în considerare cu siguranță strategiile lor în cazu plecării de la putere.
Politico a discutat cu Christine Van den Wyngaert, fost judecător la Curtea Penală Internațională de Justiție (CPI) de la Haga, una dintre instanțele care investighează atrocitățile comise în Ucraina. Van den Wyngaert, care este acum un specialist al procurorului CPI Karim Khan, a spus că orice potențial proces pentru crime de război va fi probabil prelungit și stufos, dar perioada ar putea scurtată datorită echipei CPI care colectează deja dovezi pe teren.
Van den Wyngaert a spus că doar implicarea în atrocitățile de la Bucea, unde au fost descoperite gropi comune și cadavre după retragerea Rusiei, ar fi probabil suficientă pentru o pedeapsă pe viață, în cazul în care CPI va pune mâna pe vinovați.
Visul lui Putin este, desigur, ca un succesor simpatic de la Moscova să încheie o înțelegere cu el și să-i permită să locuiască în palatul său, sau cel puțin într-o vilă confortabilă. La urma urmei, Putin i-a oferit imunitate lui Boris Elțin și familiei sale imediat după ce a urcat el însuși la putere.
Problemele apar dacă lucrurile devin cu adevărat sumbre pentru Putin în Rusia, iar el este acuzat de zeci de mii de morți în Ucraina. Unde ar putea fugi pentru a evita să se confrunte cu justiția?
Avocații lui Putin l-ar sfătui probabil să meargă într-o țară care nu a semnat statutul CPI, a spus Van den Wyngaert, în special una în care ar putea exista "multe ezitări în a-l extrăda".
Iată câteva dintre locurile în care poate merge Putin, evaluate în funcție de nivelul de prietenie pe care l-ar putea găsi acolo, de calitatea probabilă a vieții și de liderii riscului de stabilitate și extrădare.
Pro: Putin l-a numit pe Xi Jinping prietenul său "apropiat", iar președintele chinez l-a descris pe omologul său rus drept "cel mai bun prieten al său". Cei doi autocrați sunt atât de apropiați, încât chiar s-au reunit pentru o petrecere cu înghețată pentru a sărbători împlinirea a 66 de ani a lui Xi. Și, având în vedere că Xi și-a asigurat recent al treilea mandat ca lider chinez – și, în esență, și-a consolidat președinția pe viață, este puțin probabil ca Putin să aibă de-a face cu altcineva decât cu el și acoliții săi..
Contra: Relațiile chinezo-ruse au fost descrise ca fiind mai mult strategice decât cu adevărat calde, iar Beijingul ar putea să nu vrea să-și riște comerțul cu Occidentul adăpostind un criminal de război.
Pro: Președintele sirian Bashar al-Assad a căutat ajutorul lui Putin pentru a suprima cu brutalitate o revoltă care a început în 2015, deci ce este un mic exil între doi criminali de război de lungă durată? Există, de fapt, zvonuri pe internet că Putin se pregătește să-și mute anturajul la Alep dacă pierde războiul.
Contra: Putin ar trebui probabil să traverseze spațiul aerian turc - și, prin urmare, NATO - pentru a ajunge în Siria, lăsându-l oarecum expus. Mai important, fără sprijinul Rusiei și al mercenarilor Wagner care să-l sprijine pe Assad, Siria ar putea să nu fie sigură pentru Putin pentru mult timp.
În plus, nu este chiar un "loc de vis pentru un dictator uzat", în cuvintele expertului german în drept internațional Gerd Hankel, care a publicat recent o carte care a analizat cum să-l judece pe Putin. Hankel a adăugat că Siria seamănă cu "închisorile mai mari, cu un nivel de trai precar".
Pro: Cu acordul nuclear cu Iranul care a îmbunătățit relațiile cu Occidentul aproape mort și îngropat, Teheranul are puțin de pierdut dac[ se apropie de Putin. De fapt, sancțiunile impuse atât Rusiei, cât și Iranului în ultimii ani au consolidat relația celor două țări, Teheranul devenind furnizorul de drone preferat al Rusiei. Bonus: Având în vedere că Putin evită alcoolul, interdicția publică a băuturii probabil nu îl va deranja.
Contra: Protestele în masă în desfășurare împotriva autoritarilor de la putere înseamnă că zilele regimului pot fi numărate - și în aceeași direcție ar putea merge și refugiul sigur al lui Putin. Prietenii ayatollahilor s-ar putea să nu fie populari în lunile și anii următori. Putin nu ar vrea să aibă aceeași soartă ca diplomatul și poetul rus din secolul al XIX-lea Alexander Griboedov, care a fost împușcat la Teheran, apoi decapitat de un vânzător de kebab.
Pro: Coreea de Nord, un alt furnizor rus de arme, are la cârmă un tânăr "lider suprem" care nu dă niciun semn că își va pierde puterea în curând. În timp ce o mare parte a națiunii trăiește în sărăcie, cei din cercul lui Kim Jong-un au un stil de viață opulent, cu vânători de foci și super-yacht-uri care ar fi putu probabil să-l mulțumească și pe Putin. Deși Phenianul nu este chiar o ascunzătoare populară, ar putea exista o carieră de film profitabilă. Putin ar trebui doar să ia o frunză din cartea lui James Joseph Dresnok – soldatul american care a dezertat în Coreea de Nord în 1962, înainte de a juca în numeroase filme de propagandă, inclusiv în unele regizate de însuși liderul suprem de atunci Kim Jong-il. Putin ar putea să-și îmbrace mustața și să-l joace pe Stalin într-un film de război!
Contra: Phenianul este mai ceva decât Hollywood - regulile stricte care guvernează viața de zi cu zi înseamnă că statul reglementează totul, de la hainele pe care oamenii le poartă până la coafuri și utilizarea argoului. În plus, există întotdeauna riscul ca râsul nuclear al sabiei lui Kim Jong-un să se termine în lacrimi.
Pro: Putin ar merge pe o cale bine uzată dacă ar căuta refugiu în Emiratele Arabe Unite. Președintele afgan Ashraf Ghani a fugit în țară după preluarea de către talibani anul trecut și ar fi fost stat comod luni întregi într-un hotel de cinci stele. Fostul rege al Spaniei Juan Carlos a petrecut doi ani în țară după ce a fost legat de o anchetă privind o presupusă corupție. În plus, Emiratele Arabe Unite au descris atacurile aeriene rusești în Siria drept atacuri asupra unui "inamic comun".
Contra: Dușmanii săi l-ar vedea ca pe un loc destul de accesibil pentru a efectua o lovitură. "Kim Jong-un este o opțiune bună, dar probabil nu suficient de puternică" pentru a asigura siguranța lui Putin, a spus Hankel.
Pro: Relația prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman cu Rusia lui Putin s-a îmbunătățit în ultimul an, legăturile s-au adâncit în ciuda invaziei Ucrainei. Cele două petro-superputeri își coordonează politicile energetice și împărtășesc valori comune atunci când vine vorba de modul în care își conduc țările și cum tratează jurnaliştii care nu respectă ordinele.
Hankel a susținut că Arabia Saudită ar fi cea mai bună opțiune a lui Putin, în cazul în care ar trebui să părăsească Rusia, numind-o "o țară fără morală în problemele drepturilor omului", care are "experimentare în acordarea de azil ucigașilor în masă". Caz concret: saudiții i-au acordat azil dictatorului ugandez destituit Idi Amin și i-au plătit o subvenție generoasă, permițându-i să trăiască o viață de lux timp de două decenii în Jeddah. "Lipsa moralității este invers proporțională cu bogăția de care s-ar putea bucura Putin în Arabia Saudită", a spus Hankel.
Contra: În Siria, Putin s-a alăturat regimului Assad, care este, de asemenea, sprijinit de Iran - arhiinamicul Arabiei Saudite. Saudiții, ca răspuns, și-au sporit sprijinul pentru rebeli. Deci ar putea exista ceva tensiune acolo.
Pro: În cadrul UE, Ungaria este probabil cel mai bun pariu al lui Putin pentru o ascunzătoare. Prim-ministrul Viktor Orbán a fost singurul care s-a abținut atunci când vine vorba de a impune sancțiuni Rusiei ca răspuns la războiul său împotriva Ucrainei, a refuzat să trimită ajutor militar la Kiev și chiar a încheiat un acord de gaz cu Kremlinul după invazie.
Contra: Intrarea în UE ar fi o idee proastă pentru Putin – chiar dacă Ungaria este unul dintre locurile mai prietenoase pentru președintele rus. În ciuda revenirii statului de drept din Budapesta, țara este semnatară a CPI și parte la sistemul mandatului european de arestare.
Pro: Șeful Twitter, Elon Musk pare să aibă un "plan de pace" pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Poate că fondatorul SpaceX ar putea să-i ofere lui Putin refugiu în colonia sa de pe Marte – cu mult în afara jurisdicției CPI.
Contra: Locurile de pe rachetele SpaceX nu sunt ieftine și toată lumea știe că Musk nu oferă nimic gratuit. Așa că Putin va trebui să sape adânc în pernele canapelei pentru a-și plăti biletul. Se pare că costă 55 de milioane de dolari doar pentru a ajunge la Stația Spațială Internațională – nicio problemă când ești dictatorul de facto al unuia dintre cei mai mari exportatori de resurse din lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News