EXCLUSIV  Litiaza renală nu afectează pe toată lumea. Conf. dr. Marcian Manu (SANADOR): De ce apare doar la unele persoane / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabianmontano
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabianmontano

Litiaza renală nu apare la toți oamenii, iar factorii care contribuie la dezvoltarea acesteia sunt diverși. 

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urolog la Spitalul Clinic SANADOR, susține că litiaza renală nu apare la toată lumea și poate fi influențată diverși factori. Potrivit medicului, deshidratarea este principalul factor de risc, alături de tulburările metabolice și predispoziția familială. De asemenea, a subliniat că recomandarea de a consuma doi litri de lichide pe zi nu este potrivită pentru toți oamenii. 

„Litiaza renală nu apare la toată lumea. De ce apare la unii? E stilul de viață, e o predispoziție genetică, clima influențează? De exemplu, acum, fiind mai rece afară, nu bem cei doi litri de lichide recomandați.", a spus Val Vâlcu. 

Sanador

„Nu bem cei doi litri de lichide pe zi și aceste sfaturi pe care le primim - să bem peste doi litri de lichide – se potrivesc la majoritatea populației, dar un pacient cu insuficiență cardiacă, dacă respectă acest lucru, s-ar putea să-i facă rău. Deci nu trebuie să-l acceptăm și să luăm de bun tot ce ni se spune, ci trebuie să adaptăm la ceea ce avem noi ca patologie și este foarte important să știm aceste lucruri.

M-ați întrebat de ce la unii apare. Aici există, pe de o parte, o posibilă predispoziție genetică. Există familii de litiazici, deci factorul genetic este deosebit de important. Pe de altă parte, deshidratarea este factorul principal și dismetabolismele - deci tulburările în sinteza urinară, în sinteza urinei, tulburările metabolice care pot apărea sunt deosebit de importante și pot duce la apariția acestor calculi.", a spus conf. dr. Marcian Manu.

„Urina este un lichid foarte interesant"

Potrivit medicului, urina este un lichid complex din punct de vedere chimic, care conține apă și diverși constituenți. 

„Trebuie să menționez că și urina este un lichid foarte interesant, din punct de vedere chimic și din punct de vedere al formării lui. Ea, ca orice lichid, are apă plus „ceva”. Acest „ceva” sunt diferiți constituenți, care, luați independent, dacă ar fi singuri în acea cantitate de urină, sunt într-o concentrație de suprasaturație. Deci, dacă noi punem două linguri de sare într-un pahar cu apă, a treia lingură nu se mai dizolvă. Acea a treia lingură, în urină, este dizolvată datorită celorlalți constituenți din urină.

Interacțiunea dintre acești constituenți, sau lipsa interacțiunii, sau lipsa unuia dintre constituenți poate duce la precipitarea altui constituent, de aceea noi luptăm, de exemplu, în litiaza urică, cu citrat, deci cu altceva.", a spus conf. dr. Marcian Manu.

„Capacitatea rinichiului este absolut fenomenală"

Conf. dr. Marcian Manu a explicat că rinichiul are o capacitate remarcabilă de a menține urina în stare lichidă, prevenind formarea cristalelor. Dacă apar cristale, acestea se pot acumula progresiv, ducând la dezvoltarea calculilor renali.

„Capacitatea rinichiului este absolut fenomenală de a menține starea lichidă și de a forma urină care să rămână în stare lichidă și să nu existe nuclei de precipitare, să nu existe cristale care reprezintă primul element. Un cristal adună al doilea cristal, al treilea, după care se dezvoltă așa-numitul calcul, de la nisip urinar la microlitiază sau la calculii coraliformi.", a spus conf. dr. Marcian Manu la DC News și DC Medical.

Video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel