Litoral. Cum au fost rupte din mare zeci de hectare de plaje

Hristu Uzun explică ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, lucrările de la Eforie Nord
Hristu Uzun explică ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, lucrările de la Eforie Nord

Administrația Bazinală Apele Române Dobrogea - Litoral a prezentat, la invitația Ministerului Fondurilor Europene, proiectul de reducere a eroziunii costiere și extinderea plajelor în nordul litoralului în urma unui proiect cu bani europeni.

Investiția va îmbogăți cu peste 280 ha suprafața de plajă a litoralului românesc. După prima fază a proiectului, România și-a mărit suprafața cu 60,66 hectare, cu sprijin financiar din POS Mediu în valoare de 124,5 milioane euro. A doua etapă a proiectului, finanțată din POIM cu 841,1 mil. euro, înseamnă realizarea a 226 hectare plaje noi, până în 2023, a declarat într-o intervenție cu presa, Hristu Uzun, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

Vezi și: RAJA: Constănțenii vor bea apă de acum 20.000 de ani

Colaborarea cu Ministerul Fondurilor Europene a fost foarte bună. Master Planul zonei costiere a fost realizat din 2009 prin cele trei faze de lucrări, în care Faza I a fost finalizată, Faza a II-a este în curs de realizare, urmând să definitivăm și faza a treia.

Plaja de la Eforie Nord, de nerecunoscut după proiectul implementat din fonduri europene

Faza I a lucrărilor a fost prin POS Mediu 2007-2013 "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord", protejând  o lungime de coastă de 7,3 kilometri în zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord, valoarea lucrărilor fiind de peste 124 milioane de euro, suprafața plajelor mărindu-se cu 60,66 hectare.

Hristu Uzun: Zona din Eforie Nord, puternic afectată de valuri 

"Efectiv am muncit un an de zile, dar foarte mult s-a muncit la partea de pregătire și proiectare. Plaja de la Eforie Nord este una dintre lucrările finalizate. Are o lungime de 1.400 m.l. și începe de la Steaua de Mare până la Portul Belona. S-a nisipat pe o lungime de 120 de metri, cu trei diguri submerse. Zona a fost puternic afectată din cauza Portului Constanța, acesta fiind ca o proeminență în Marea Neagră, fapt ce a determinat ca toate valurile care scăpau din zona respectivă să se îndrepte către plaja din Eforie. Forța valurilor fiind foarte mare a determinat erodarea zonel dintre Steaua de Mare și Acapulcă. În urma lucrărilor dein Eforie Nord s-a reușit recuperarea a circa 12 hectare de plaje", a declarat pentru DC News, Hristu Uzun.

Nisipul, adus  de la kilometri distanță din Marea Neagră

În faza a II-a, Administrația Bazinală  de Apă Dobrogea - Litoral își va extinde activitatea spre sudul litoralului, de la Eforie Sud, Costinești, Olimp, Saturn și Mangalia, fapt ce va duce la extinderea cu 226 de hectare a plajelor Litoralului.

Vizita jurnalistilor în Constanța a făcut  parte din proiectul „Comunicarea fondurilor ESI în noua perioadă de programare", implementat de Direcția Comunicare a MFE, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel