Litoralul românesc, printre cele mai vizitate zone din Uniunea Europeană. Lunile de vârf din turism variază în funcție de statele UE

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Regiunea de coastă din România s-a aflat printre cele mai aglomerate zone din vârful de sezon din turismul estival.

În 2022, la nivelul UE, 34% din toate nopțile petrecute în turism au avut loc în doar două luni, iulie și august, potrivit datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostrat).

Astfel, în aproape trei din patru regiuni ale UE de la nivelul 2 al nomenclatorului unităților teritoriale de statistică (NUTS 2), luna august a fost luna cu cea mai mare concentrare a numărului de nopți petrecute (170 din cele 242 de regiuni NUTS 2 ale UE).

Aceasta a fost urmată de luna iulie în 62 de regiuni ale UE, acoperind cea mai mare parte a Europei de Nord și părți din Belgia, Cehia, Germania, Franța, Italia, Ungaria și Slovacia. 

În 15 regiuni de coastă situate în Bulgaria, Grecia, Franța, Croația, Italia, România și Suedia, mai mult de 5 din 10 nopți de cazare au fost petrecute în iulie sau august, cele mai importante două luni din aceste regiuni.

În una din cinci regiuni pentru care sunt disponibile date (49 din 242 de regiuni), peste 40% dintre înnoptările anuale sunt petrecute în primele două luni (iulie și august).

Regiunea UE cu cel mai ridicat nivel de sezonalitate concentrată în lunile iulie și august a fost Calabria (Italia), cu 64,8%. Aceasta a fost urmată de regiunea de coastă din România, Sud-Est (64,3%), de regiunile Yugoiztochen (64,3%) și Severoiztochen (60,9%) și de regiunea croată Jadranska Hrvatska (60,2%). Această regiune croată este, de asemenea, una dintre cele mai vizitate dintre toate regiunile UE.

O regiune din Franța, cea mai scăzută sezonalitate

Pentru regiunile cu cea mai scăzută sezonalitate, cele două luni cu cele mai multe nopți petrecute au fost diferite.

Mayotte (Franța) a raportat cea mai scăzută sezonalitate din UE, cu 18,8% din nopțile de turism din 2022 petrecute în lunile martie și mai.

Aceasta a fost urmată de regiunea poloneză Warszawski stołeczny (19,0 %), cu lunile iunie și august, de regiunea spaniolă Comunidad de Madrid (19,2 %), cu lunile iunie și octombrie, de insula franceză La Réunion (19,8 %), cu lunile august și octombrie, și de regiunea spaniolă Canarias (20,0 %), cu lunile iulie și august.

Capitalele Europene, atracție pe tot parcursul anului

În general, regiunile care includ capitale tind să atragă turiști pe tot parcursul anului, fie din motive private sau profesionale, și prezintă un model sezonier mai puțin pronunțat.

Astfel, în 15 din cele 22 de țări ale UE care au subdiviziuni regionale, regiunea capitalei este cea mai puțin sezonieră regiune.

Acesta este cazul regiunilor care cuprind Bruxelles, Sofia, Praga, Copenhaga, Dublin, Madrid, Zagreb, Roma, Vilnius, Budapesta, Viena, Varșovia, București, Bratislava și Stockholm.

Citește și: Zile libere 2024. Guvernul dă încă două minivacanțe în an electoral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel