Lituania este pregătită să trimită trupe în Ucraina

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @antoniogravante
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @antoniogravante

Lituania este pregătită să trimită un contingent militar în Ucraina pentru a ajuta la instruirea trupelor, a declarat prim-ministrul țării, Ingrida Šimonytė.

Într-un interviu acordat Bloomberg, Šimonytė a reiterat că Lituania a ajutat la instruirea personalului militar ucrainean chiar înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina și că există o cooperare de lungă durată între forțele armate lituaniene și ucrainene.

„Îi instruim (soldații ucraineni – ed.) în țările terțe. Îi instruim în Lituania. Dacă este nevoie, poate îi vom instrui și în Ucraina, în parteneriat cu alte țări dispuse să facă acest lucru”, a spus Šimonytė.

Šimonytė a subliniat că trebuie făcut totul pentru a ajuta Ucraina care își apără suveranitatea și integritatea teritorială în războiul împotriva Rusiei.

Pe 30 mai, Reuters a raportat că Franța ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina, în ciuda îngrijorărilor unor aliați și criticilor din partea Rusiei, conform rapoartelor media.

Macron vrea o alianță militară pentru problema Ucrainei

Președintele francez Emmanuel Macron își dorește să creeze o coaliție de state dispuse să trimită instructori militari pentru a pregăti soldații ucraineni direct în Ucraina, dar o decizie finală încă nu a fost luată.

Trimiterea de instructori în Ucraina a fost una dintre temele de discuție între Macron și cancelarul german Olaf Scholz la începutul săptămânii, deși public niciunul dintre lideri nu a confirmat acest lucru.

"Conform informațiilor noastre, autoritățile franceze încearcă să creeze o coaliție de țări dispuse să pregătească militarii ucraineni, care sunt înconjurați de armata rusă", scrie ziarul francez, Le Monde.

Sursele Le Monde se așteaptă la o intesificare a discuțiilor pe acest subiect în următoarele câteva zile, "cu scopul unei posibile anunțări în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski în Franța cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a debarcării din Normandia pe 6 și 7 iunie".

Se așteaptă ca planul Parisului să fie susținut de unele țări baltice, precum și de Marea Britanie.

Reamintim că, la mijlocul lunii mai, The New York Times a raportat că unele state membre NATO discută neoficial posibilitatea trimiterii de instructori militari sau contractori în Ucraina pentru a pregăti militarii ucraineni și pentru a ajuta la reparația echipamentului militar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel