Lituania lucrează la un plan de evacuare de urgență în fața amenințărilor ruse: "Suntem în prim-plan"

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Ministrul lituanian al Afacerilor Interne, Agnė Bilotaitė, a declarat că până la începutul lunii octombrie va dezvolta un plan național pentru evacuări în masă în caz de atac rusesc.

Agnė Bilotaitė estimează că Lituania trebuie să dispună acum de un plan național de evacuare și să fie pregătită să îl pună în aplicare, conform unui raport al radiodifuzorului public lituanian LRT, așa cum a fost citat. „Fiecare autoritate locală are propriul plan de evacuare, dar, evident, trebuie să avem un plan la nivel național și să fim pregătiți să-l implementăm”, a spus ea.

Ministrul a accentuat că protejarea populației a devenit o prioritate din cauza amenințărilor cibernetice, subliniind că securitatea civilă este acum mai crucială decât oricând.

„Războiul împotriva Ucrainei continuă, țările din regiunea noastră sunt supuse atacurilor hibride și de dezinformare, iar sabotajul este noua noastră realitate. Este important să remarcăm că suntem în prim-plan, așa că astăzi, protecția civilă a devenit o prioritate", a explicat oficialul.

"Nimic nu ar trebui să cadă în Ucraina, sau Letonia, sau oriunde pe teritoriul NATO, dar aceasta este noua realitate din cauza inacțiunii noastre"

Ea a insistat că pregătirea protecției civile la nivel național este insuficientă și că este necesară o cooperare cu alte state baltice. De asemenea, țările au în plan să solicite finanțare din partea Uniunii Europene.

„Trebuie să ne coordonăm eforturile la nivel regional și european. Este costisitor, dar este important să ne combinăm capacitățile și să obținem sprijin din partea UE. Solicităm o evaluare a riscurilor pentru a înțelege mai bine amenințările și pentru a consolida măsurile de protecție publică”, a spus ministrul.

Anterior, Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, ar fi criticat aliații NATO, susținând că lipsa lor de acțiune a facilitat pătrunderea dronelor rusești pe teritoriul Alianței. „Dronele rusești au început să se prăbușească pe teritoriul NATO din cauza inacțiunii statelor membre. Nimic nu ar trebui să cadă în Ucraina, sau Letonia, sau oriunde pe teritoriul NATO, dar aceasta este noua realitate din cauza inacțiunii noastre”, consideră ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.

Acesta a completat că statul lituanian va „sprijini un răspuns puternic aliat”.

În luna iunie, guvernul german a dezvoltat un plan de urgență actualizat pentru situația unui conflict armat, având în vedere amenințările venite din partea Rusiei, conform Ukrainska Pravda.

Totodată, Excelența Sa Adrian Zuckerman, ambasador SUA în România între 2019 și 2021, a fost invitat luni, 9 septembrie 2024, la DC News TV. Fostul ambasador a avut un punct de vedere similar cu cel al ministrului lituanian, argumentând de ce structurile Occidentale ar trebui să fie mai tranșante în fața agresiunilor ruse din zonă.

"Când mergi pe trotuar și vezi un câine care ți se pare primejdios, dacă îi arăți câinelui că îți e frică, atunci eu îți garantez că vei fi mușcat"

"Când mergi pe trotuar și vezi un câine care ți se pare primejdios, dacă îi arăți câinelui că îți e frică, atunci eu îți garantez că vei fi mușcat. La fel e și cu rușii. Cea mai mare greșeală făcută de administrația de Biden, de NATO, de Statele Europene, este să aibă un astfel de răspuns, în loc de unul dur. Nu se pot lăsa lucrurile așa. Nu se poate lăsa ușa deschisă pentru agresiune mai mare venită din Rusia. Da, e o primejdie. În opinia mea, nu trebuie să arăți că noi suntem îngrijorați de o escaladare. Lui Putin trebuie să-i fie frică de o escaladare. Eu am vorbit cu mulți generali, inclusiv cu câțiva foști comandanți supremi ai NATO și au spus același lucru. Dacă arăți inamicului că îți e frică să escaladezi, atunci asta o să împingă. Este exact ce a făcut Putin în ultimii doi ani și jumătate de când a început războiul din Ucraina." Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel