Lituania nu închide granița cu Belarus, însă monitorizează prezența lui Wagner

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nikitabuida
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nikitabuida

Lituania monitorizează prezența mercenarului Wagner la granița cu Belarus, dar nu a luat o decizie privind închiderea frontierei, a declarat vineri ministrul adjunct de Interne al țării.

„Conform evaluării noastre, situația actuală nu necesită închiderea frontierei cu Belarus”, a declarat Arnoldas Abramavicius pentru Anadolu.

El a adăugat că Lituania își coordonează viitoarele mișcări cu Polonia și Letonia.

„În caz de escaladare, ne putem gândi să luăm măsuri comune pentru a ne proteja granițele de stat, care sunt și granițele exterioare ale Uniunii Europene”, a spus el.

Abramavicius a spus că țara sa a luat deja măsuri pentru a consolida protecția la granița cu Belarus și regiunea Kaliningrad a Rusiei, prin sisteme de supraveghere și tehnologii anti-drone.

Polonia avertizează împotriva lui Wagner

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a declarat la mijlocul lunii iulie că grupul paramilitar rus ar putea fi folosit pentru a crește presiunea migratoare la granița Belarus-Polonia.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a reiterat acest lucru, spunând: „Mercenarii Wagner probabil se vor deghiza în polițiști de frontieră din Belarus. Vor destabiliza Polonia, ajutând migranții ilegali să intre pe teritoriul polonez."

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a negat acuzațiile potrivit cărora mercenari Wagner ar fi fost dislocați într-o zonă din apropierea Suwalki, care se învecinează și cu exclava rusă Kaliningrad.

„Acei bărbați se află în jurul orașului Asipovichy din centrul Belarusului și nu se mută nicăieri”, a spus el.

Revolta lui Wagner în Rusia

Șeful grupului Wagner, Evgeny Prigozhin, a acuzat în iunie Ministerul rus al Apărării că i-a atacat pe luptătorii grupului. El a declarat „Marșul Justiției” și a pornit spre Moscova.

Serviciul Federal de Securitate Rus a desemnat acțiunea grupului „o rebeliune armată” și a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin, în timp ce președintele Vladimir Putin a numit revolta mercenarului un act de „trădare”.

După încercarea de rebeliune, Prigojin s-a întors „pentru a evita vărsarea de sânge”, iar Wagner a fost mutat în Belarus, în urma unui acord cu Putin care a fost negociat prin Lukașenko, care a promis că îl va menține pe Wagner în centrul Belarusului, potrivit aa.com.tr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel