Autorităţile din Lituania au declarat că ţara este pregătită în cazul în care Rusia o deconectează de la reţeaua electrică regională ca pedeapsă pentru blocarea comerţului în enclava Kaliningrad, anunţă Sky News.
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat că nu se aşteaptă la o confruntare militară cu Rusia.
„Nu mă aştept la o confruntare militară. Suntem pregătiţi pentru acţiuni neprietenoase din partea Rusiei cum ar fi deconectarea de la sistemul BRELL (reţeaua electrică) sau altele", a spus Gitanas Nauseda.
Statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia depind în continuare de Rusia pentru aprovizionarea stabilă cu energie electrică.
Cu toate acestea, Lituania a instalat anul trecut echipamente pentru a forma o legătură electrică cu Polonia. Astfel, Lituania se poate conecta rapid la reţeaua continentală europeană, ca o poliţă de asigurare în cazul în care Rusia întrerupe fluxul de electricitate.
Ministerul de Externe lituanian consideră proiectul de lege privind abolirea recunoașterii independenței țării sale este o amenințare.
Vilnius percepe drept o amenințare serioasă proiectul de lege înaintat Dumei de Stat a Rusiei pentru retragerea recunoașterii de către Moscova a independenței Lituaniei, a declarat ministrul de externe de la Vilnius, Gabrielius Landsbergis, într-un interviu acordat Foreign Policy.
„Aș numi-o o amenințare, o amenințare directă la adresa Lituaniei și luăm în serios toate aceste amenințări, chiar dacă persoana [care a introdus proiectul de lege] nu este cunoscută pentru seriozitatea politică în cercurile politice ruse”, a spus ministrul lituanian.
Landsbergis a numit Rusia drept „un vecin foarte periculos”, explicând că la Vilnius, din acest motiv, tot ce se spune la Moscova este luat în serios.
Vorbim despre proiectul de lege care a fost prezentat la camera inferioară a parlamentului de deputatul din „Rusia Unită” Evgheni Federov. El susține că decizia de recunoaștere a independenței Lituaniei a fost ilegală, întrucât a fost adoptată de „un organism neconstituțional și cu încălcarea cerințelor articolelor <...> din Constituția URSS”. În plus, a spus deputatul, referendumul privind secesiunea de URSS nu a avut loc în Republica Lituania și nu a fost stabilită o perioadă de tranziție pentru rezolvarea problemelor controversate.
Fedorov a explicat că desființarea deciziei Consiliului de Stat al URSS ar fi făcut posibilă contestarea apartenenței Lituaniei la NATO, întrucât regulile alianței nu prevăd apartenența persoanelor juridice în litigiu. În opinia sa, autoritățile republicii „abuzează de statutul lor” și înrăutățesc relațiile cu Rusia, conform rbc.ru.
Kremlinul a calificat luni drept "fără precedent" decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor bunuri către regiunea rusă Kaliningrad și a promis că va răspunde.
Autoritățile lituaniene au interzis tranzitul de bunuri care sunt sancționate de Uniunea Europeană pe teritoriul său, care include singura rută feroviară între Rusia continentală și exclava Kaliningrad de la Marea Baltică. Printre bunurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată, anunță Reuters.
"Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tot ceea ce există", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o convorbire cu reporterii, conform Kaliningrad.
"Considerăm acest lucru ilegal. Situația este mai mult decât gravă ... avem nevoie de o analiză serioasă și aprofundată pentru a elabora răspunsul nostru", a adăugat el.
Amplasat între Polonia și Lituania, membre ale UE și NATO, Kaliningrad primește provizii din Rusia prin intermediul căilor ferate și al conductelor de gaz care trec prin Lituania.
Guvernatorul din Kaliningrad a estimat că interdicția ar putea afecta până la jumătate din toate bunurile care sunt aduse în regiune pe calea ferată, potrivit Mediafax.
Moscova spune că va răspunde în curând la interdicția Lituaniei de a tranzita anumite mărfuri din Rusia continentală către exclava sa din Kaliningrad, a raportat agenția de știri Interfax, citându-l pe secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, conform AlJazeera.
„Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile relevante sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat”, a spus Interfax, citându-l pe Patrushev.
El a spus că respectivele contramăsuri ar avea un efect negativ grav asupra populației lituaniene.
Lituania a închis un coridor feroviar dinspre Rusia către exclava sa pentru anumite bunuri de bază, inclusiv materiale de construcție, metale și cărbune, ca răspuns la noile sancțiuni UE care au intrat în vigoare sâmbătă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci