Lituania nu va mai importa gaze rusești

Pe parcursul anilor 2019 și 2021, aproximativ 40% din gazul utilizat în Lituania a provenit tot din Rusia
Pe parcursul anilor 2019 și 2021, aproximativ 40% din gazul utilizat în Lituania a provenit tot din Rusia

Începând din această lună, Lituania nu va mai importa gaze din Rusia. 

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat acest lucru sâmbătă, pe Twitter. Lituania renunță complet la importul de gaz rusesc.

Nauseda încurajează și alte țări europene să urmeze exemplul Lituaniei. Potrivit președintelui, țara a decis deja cu mai mulți ani în urmă să își reducă dependența de gazul rusesc, astfel încât decizia poate fi luată acum "fără durere". Pe parcursul anilor 2019 și 2021, aproximativ 40% din gazul utilizat în Lituania a provenit tot din Rusia.

Vineri, într-un interviu acordat Sky News, Nauseda a declarat că înțelege că alte țări din UE au nevoie de timp pentru a rupe relația energetică cu Rusia. Dar, a subliniat el, "chiar și atunci când războiul din Ucraina se va încheia, nu ne putem întoarce la normalitate. Atitudinea Europei față de Rusia se schimbă dramatic", precizează Mediafax.

România nu mai primește gaz din Rusia

Începând de vineri, 1 aprilie 2022, România nu mai primeşte gaz rusesc. Potrivit unor informaţii obţinute de DC Business, se pare că livrările pe Isaccea și Negru Vodă au fost oprite. Mai exact, nu a mai fost efectuată nicio rezervare de capacitate lunară pe cele două rute de import ale gazului rusesc în ţara noastră. Motivul ar fi acela că ţara noastră reuşeşte să acopere consumul, într-o proporţie foarte mare, din producţia internă.

Vezi și: UE: Firmele cu contract de gaz în euro nu trebuie să respecte plata în ruble

Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă, a vorbit pentru DC Business despre acest lucru. "S-au redus foarte mult livrarile pe Isaccea și Negru Vodă, dar s-au redus pentru ca nu existau capacități, nu erau capacități lunare rezervate. A fost hotararea companiilor din România. Nu se poate pune pe seama rușilor. Dacă rezervarea ar fi fost făcută și nu ar fi venit gaze, ar fi fost posibilă o astfel de interpretare. Există, desigur, niște neînțelegeri, dar nu este vorba că cineva ar fi oprit ceva", ne-a declarat acesta.

Este vorba despre companiile Conef din Cipru şi Wintershall din Zug - Elveţia, intermediarii Gazprom prin intermediul cărora România importă gaze din Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel