Lituanienii sunt invitaţi duminică la urne în primul tur al alegerilor legislative în vederea unei posibile alternanţe, dar fără vreo schimbare majoră a politicii externe, principalele partide fiind de acord toate asupra unui sprijin puternic pentru Ucraina şi o apărare consolidată împotriva ameninţărilor emanând dinspre Rusia, relatează AFP.
Votul ar trebui să permită polului de centru-stânga să înlocuiască conservatorii aflaţi la putere şi ar putea marca intrarea în parlament a unui nou partid populist al cărui lider este în judecat pentru presupuse comentarii antisemite.
Statul baltic, cu o populaţie de 2,8 milioane de locuitori, se teme că ar putea fi următoarea ţintă a Rusiei, după invazia forţelor ruse în Ucraina.
Principalele partide din acest stat membru NATO şi UE sunt toate de acord asupra necesităţii de a sprijini ferm Kievul şi de a menţine sau chiar creşte cheltuielile pentru apărare, care se ridică în prezent la aproximativ 3% din PIB.
Sondajele de opinie arată că Partidul Social Democrat, care a fost la putere din 2012 până în 2016, ar putea câştiga în faţa altor 14 partide şi coaliţii, cu aproximativ 20% din voturi.
Partidul de centru-dreapta aflat la guvernare, Uniunea Patriei, ar urma să obţină aproximativ 15% din voturi. Un total de şase sau şapte partide sunt susceptibile să treacă pragul electoral.
În pofida unei posibile schimbări de guvern, nu sunt planificate schimbări majore în ceea ce priveşte politica externă.
"Nu există o alternativă reală la ceea ce a ales Lituania acum 20 de ani", a declarat pentru AFP analistul politic Linas Kontrimas, referindu-se la aderarea Lituaniei la Uniunea Europeană şi la NATO.
Preşedintele Gitanas Nauseda, care a fost reales pentru un al doilea mandat în mai cu sprijinul social-democraţilor, ar fi în favoarea unei schimbări de guvern.
În timpul campaniei, Nauseda s-a întâlnit cu liderii tuturor partidelor parlamentare, cu excepţia conservatorilor, care au fost adesea în conflict cu el pe parcursul mandatului lor de patru ani.
"Mi-am dat votul pentru ca autorităţile să lucreze împreună, şi nu unele împotriva altora, pentru a rezolva problemele poporului lituanian", a declarat Nauseda după ce a votat anticipat, fără a preciza totuşi pentru cine şi-a dat votul.
Mai multe partide de opoziţie s-au aliat împotriva conservatorilor aflaţi la guvernare.
"Timpul conservatorilor a trecut", a declarat presei Vilija Blinkeviciute, lidera social-democraţilor şi fost ministru al securităţii sociale şi muncii.
Social-democraţii s-au angajat să majoreze impozitul progresiv, să impoziteze bunurile de lux şi să ofere fonduri suplimentare pentru serviciile sociale, precum şi să reducă taxele pentru familiile cu copii, să majoreze pensiile şi să ofere scutire de TVA la produsele alimentare.
Alegerile sunt, de asemenea, marcate de controverse în jurul unui nou partid populist, Dawn of Nemunas, condus de un fost deputat, Remigijus Zemaitaitis, care se aşteaptă, de asemenea, să câştige locuri în parlament.
Anul trecut, Zemaitaitis a renunţat la locul său în legislativ după ce a fost criticat pentru presupuse comentarii antisemite.
În prezent, el este judecat pentru incitare la ură, deşi neagă acuzaţia şi insistă că a criticat doar politicile guvernului israelian în Fâşia Gaza.
Majoritatea partidelor politice din Lituania au promis să-l excludă pe Zemaitaitis din orice potenţială coaliţie de guvernământ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu