Şeful diplomaţiei lituaniene, Audronius Azubalis, a cerut, marţi, Moscovei să ia în considerare acordarea unor compensaţii pentru perioada de "ocupaţie" sovietică a ţării sale, relatează RIA Novosti.
v "Am încurajat Rusia să deschidă un dialog pe tema unei evaluări comune a trecutului, restaurarea justiţiei, compensaţii pentru ocupaţie şi probleme care ţin de investigarea crimelor şi păstrarea memoriei victimelor", a declarat ministrul de externe Audronius Azubalis după o reuniune a Comisiei interguvernamentale ruso-lituaniene.
Rusia a avut mult timp relaţii încordate cu statele baltice, ca şi cu Polonia, din cauza a ceea ce Moscova numeşte "tentativele de a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial şi de diminuare a rolului sovietic în înfrângerea Germaniei naziste".
Rusia susţine că Armata Roşie a eliberat statele baltice de ocupantul german, dar balticii pun pe picior de egalitate cele două ocupaţii, citând deportările în masă efectuate de Stalin.
Anul trecut, Parlamentul lituanian a aprobat amendamente care stipulează sancţiuni penale pentru cei care justifică, neagă sau minimalizează în mod public crimele internaţionale, precum şi crimele comise de URSS şi de nazişti împotriva Lituaniei.
Lituania a fost prima dintre republicile sovietice care şi-a declarat independenţa, în martie 1990. Liderul sovietic Mihail Gorbaciov a catalogat acest gest "ilegitim şi invalid" şi a trimis tancurile în capitala Vilnius. Deşi tancurile s-au retras după câteva ore, trupele sovietice au rămas în Lituania. Peste zece oameni au fost ucişi şi mai mulţi au fost răniţi în timpul protestelor care au început în momentul în care soldaţii sovietici au încercat să preia controlul asupra staţiei de televiziune din Vilnius, în ianuarie 1991.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu