Aici găseşti toate informaţiile din ziua alegerilor parlamentare.
- Cifrele momentului vin de la sondajul ARGUMENT în ziua votului! Sunt datele de la ora 20.00, iar situația partidelor arată astfel: PSD 30%; PNL 30%; USR-Plus 17%; UDMR 5,5%; AUR 5%; PRO ROMÂNIA 5%; PMP 5%.
- Biroul Electoral Central a prezentat cifrele cu o oră înaintea închiderii secţiilor de votare. Prezenţa la vot la ora 20.00 este 31,11 %. Total votanți: 5.659.852. Votanți cu urnă mobilă: 70.103. Votanți pe liste suplimentare: 421.594. Urban: 3.045.446. Rural: 2.614.406.
- Mădălina Hideg, directorul științific al institutului de sondare ARGUMENT, institutul de sondare al DCMedia Group, a comentat cifrele înregistrate la ora 19.00, la alegerile parlamentare 2020. "Legat de prezenţă, nu cred că vor fi foarte mari surprize până la finalul perioadei în care se poate exercita dreptul de vot. Pe segmentul de vârstă 45-64 de ani, care rămâne cel mai bine reprezentat, este bătălia cea mai mare între partidele politice. Au fost mai multe persoane cu vârsta între 35 şi 44 de ani decât în alte runde de alegeri, însă cei peste 65 de ani s-au prezentat în măsură mai mică de această dată faţă de alte alegeri, iar asta se reflectă inclusiv în numărul mai mare de votanţi din mediul urban faţă de cei din rural", a explicat Mădălina Hideg.
- Patriarhul României a votat la o secţie din cadrul Şcolii gimnaziale 'Ienăchiţă Văcărescu' din Capitală, informează Agenţia de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române.
- ”Victoria e aproape! Astăzi, împreună, putem scrie istorie! Hai la vot!”, a scris Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, pe Facebook.
- Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimele date ale alegerilor parlamentare de azi. „Un partid mare are dificultăți. E o ședință fulminantă la partidul respectiv. Șeful partidului este nemulțumit de mobilizare”, a precizat Bogdan Chirieac.
- Îngrijorare în rândul membrilor USR-PLUS în ziua votului pentru alegerile parlamentare. „La cum arată cifrele la nouă ore de la deschiderea urnelor în ţară, riscăm să avem în următorii patru ani Parlamentul cu cea mai scăzută legitimitate”, a transmis, duminică, USR-PLUS.
- Se precipită lucrurile. În ziua votului pentru alegerile parlamentare, are loc o ședință la PNL. Se pare că ar fi o serie de îngrijorări la PNL, după exit-poll.
- Daniel Tudorache a mers la vot, dar abia a reușit să ajungă. De ce? A fost nevoit să fie foarte atent la drum. Daniel Tudorache și-a făcut loc printre munții de gunoaie din Sectorul 1, munți care s-au format odată cu venirea lui Clotilde Armand la Primărie. ”Mergeți la vot! Dar pășiți și votați cu atenție. Eu așa am făcut”, a scris Daniel Tudorache, fost edil al Sectorului 1, pe Facebook.
- Mădălina Hideg, directorul științific al institutului de sondare ARGUMENT, institutul de sondare al DCMedia Group, a comentat ultimele evoluții ale alegerilor din 6 decembrie. ”Cred că este devreme să ne pronunțăm. Probabil că va crește, față de alte runde de alegeri, participarea celor până în 44 ani. În alte dăți, categoriile 45-64 ani, respectiv peste 65 erau cu ponderile cele mai mari în privința prezenței”, ne-a zis sociologul.
- Incidente în ziua votului. O persoană este cercetată deoarece ar fi corupt mai mulți alegători cu alimente, iar alta a fost amendată pentru că a făcut propagandă electorală în mediul online, în ziua alegerilor. Polițiștii din Ialomița au deschis anchete în ambele cazuri.
- Institutul Argument a venit cu primele cifre ale zilei, în sondajul momentului. Află de pe site-ul DC NEWS cum arată statisticile partidelor la ora 12:00
- Analistul politic Bogdan Chirieac atrage atenţia că, la jumătatea zilei de votare, un partid mare are probleme în ceea ce priveşte exit-poll-urile. Acesta spune şi că există posibilitatea ca doar două partide să nu poată forma o majoritate în viitorul parlament.
- Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat încă din 2016 de ce locuitorii din mediul rural nu se mai înghesuie la secţiile de votare ca în alţi ani. La ora 13:00, diferenţa este de aproximativ 400.000 de votanţi între mediul urban şi cel rural.
- Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a îndemnat românii să iasă la vot, pentru ca puterea să nu ajungă în mâinile unui singur om.
- Procesul de votare a fost oprit în Prahova, după ce un incendiu a izbucnit la o secţie de votare.
- Rareş Bogdan a votat cu gândul la 10 august 2018. Europarlamentarul a afirmat că vrea ca România să poată beneficia de un plan Marshall.
- Europarlamentarul Gheorghe Falcă a votat pentru Arad la europarlamentare.
„Am votat pentru ca domnul primarul Aradului, Călin Bibarț și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, să aibă parteneri în Parlamentul și Guvernul României. Aradul are nevoie de parlamentari care să îi susțină proiectele și să nu mai fie văduvit de zeci de milioane de euro.
Am votat pentru ca președintele Klaus Iohannis să aibă parteneri în Parlament și Guvern. Un președinte care a reușit să aducă pentru România 80 de miliarde euro, bani care ne vor ajuta în gestionarea acestei crize având speranța că o vom putea depăși în următoarele șase luni, are nevoie de susținerea Parlamentului și Guvernului", a transmis acesta. .
- Incidente la secţiile de votare. Fiii lui Adrian Năstase au fost huiduiţi de protestatarul Marian Ceauşescu.
- La ora 12:00, s-au prezentat la urne cu un milion de români mai puţini faţă de alegerile prezidenţiale.
- Dr. Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a spus, după ce a votat, că nu mai este timp pentru demagogie şi că este nevoie de profesionişti în funcţii publice, pentru ca România să treacă peste criza financiară şi cea sanitară.
- Cei mai mulţi lideri social-democraţi au votat deja, încă de la primele ore ale dimineţii. Gabriela Firea a votat la ora 7:00, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a votat la ora 8:00. Tot la ora 8:00 au votat şi Sorin Grindeanu, dar şi Mihai Tudose.
- Traian Băsescu a fost cenzurat de mai multe televiziuni, după ce a spus cu cine a votat la alegerile parlamentare.
- Călin Popescu Tăriceanu, mesaj clar pentru tineri. "Să nu se trezească că decizia e la un singur om".
- Marcel Vela: Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o lume mai bună
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a votat duminică în municipiul Caransebeş, el afirmând că a venit la vot pentru a contribui la dezvoltarea României şi pentru “o lume mai bună”.
“Am votat pentru dezvoltarea României, am votat pentru a apăra sănătatea şi siguranţa românilor. Am votat pentru o lume mai bună”, a declarat Marcel Vela, la ieşirea din secţia de votare.
- Preşedintele Klaus Iohannis a trebuit să îşi dea masca jos la secţia de votare, pentru a fi identificat.
- Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a îndemnat pe români să voteze în spiritul Sfântului Nicolae şi să le aducă nuiaua politicienilor care nu au fost cuminţi.
- S-au deschis secţiile de votare din Marea Britanie, vestul Spaniei şi Portugalia
- Probleme la votul din diaspora. Românii nu au avut la ei documente care să ateste domiciliul în străinătate
- DC MEDIA GROUP şi Institutul Argument vă aduc în premieră cifrele momentului de la alegerile parlamentare. VEZI AICI!
- Peste 3,5 milioane de români s-au prezentat la secțiile de votare până la ora 15.00. Cel mai mulți votanți sunt în Mehedinți și Teleorman, iar cei mai puțini Arad, Caraș-Severin, Ialomița, Iași, Maramureș, Satu Mare și Vaslui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu