Președintele Traian Băsescu a insistat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că obiectivul național major al României este intrarea în spațiul Schengen. Șeful statului spune că aderarea la zona de liberă-circulație reprezintă o etapă a procesului de integrare în UE. Potrivit informațiilor sale, există cel puțin șapte state care și-ar folosi dreptul de veto la JAI, împotriva României și a Bulgariei. Traian Băsescu crede că România ar trebui să renunțe la gândul unui succes în Consiliul din 7-8 martie și ar trebui să stabilească alt termen, în septembrie sau decembrie, de integrare în Schengen. Președintele nu-și asumă răspunderea pentru eșecul integrării, care se prefigurează, pentru că nu el a ținut miniștrii și parlamentari în funcție și nu el a făcut presiuni în CSM. Șeful statului a ținut în repetate rânduri să salute poziția recent exprimată de premierul Victor Ponta.
DeCe News vă prezintă în format live text cele mai importante declarații ale președintelui României, Traian Băsescu:
- Salut poziția exprimată astăzi de premier cu privire la mandatul pe care îl are reprezentantul guvernului pentru ședința JAI din 7-8 martie. Este o revenire la normalitate. Trăim în lumi paralele: nu înțelegem misiunile noastre principale ca membru UE. Două elemente sunt fundamentale pentru intrarea în UE: intrarea în Schengen și adoptarea monedei euro. Sunt obligații asumate de noi. România a avut din 2007 o politică de integrare și trebuie să vă spun că de multe ori a existat tentația izolării zonei non-euro. România a avut poziții extrem de severe și susținute de Germania când s-a pus problema pactului Euro Plus.
- Am constat o flexibilizare a poziției premierului. România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. NU mă refer că asta e o prioritate numai din punct de vedere economic. Este esențială intrarea în Schengen și din punct de vedere al procesului de integrare și din punct de vedere economic. Poate cel mai important aspect este cel politic. (președintele iese la hartă). Obiectivul nostru e ca frontiera să fie în nord-est. Mutarea frontierei înseamnă că ești din punct de vedere politic într-o organizație foarte puternică. Cu acest lucru nu ne putem juca. Este esențial să mutăm frontiera UE pe frontiera noastră de est. Nici un sacrificiu nu este prea mare. Chiar sacrificare corupților noștri nu mi se pare fundamentală în raport cu țara noastră, care să fie parte a unui sistem european solid.
- este mai mai important să fim în Schengen decât în zona euro. Poate este, din punct de vedere al semnificației politice, la fel de important ca intrarea în UE. Noi am intrat în UE în 2007, dar nu ne-am integrat în cele două uriașe facilități ale UE: zona euro și spațiul Schengen. Să rămânem agățați de zona dură a UE, acesta a fost efortul. De aceea am avut ca politică să nu pierdem participarea la cele trei tratate care vizau zona Euro.
- Îl cunosc pe Friedrich, este un suporter al României, dar oricine citea ultimul raport MCV ar fi făcut un pas înapoi. Se încearcă acreditarea idei că Germania e împotrivă din cauza romilor. Ministrul Friedrich nu condiționează accesul României de aceste lucruri. Din punctul lui de vedere România au o singură problemă, definită cu un singur cuvânt: CORUPȚIE.
- Suntem foarte supărați că am cheltuit bani mulți și nu ne primesc în Schengen. Vreau să vă au cifrele corecte legat de costurile României. 470 milioane de euro facilitate Schengen bani de la UE/ bugetul de stat al României 88 de mil. de euro, bani cheltuiți pentru cheltuielile neeligibile în Schengen.
- Germania este singura care ar fi votat împotriva României. Sunt șapte state care ar fi votat împotrivă, din cauza MCV. Doar pe acestea le știu eu. Ar putea fi și majoritate, odată ce Friedrich ridică mâna. Prudența arătată astăzi de premier este de bun augur și sper să se mențină în această linie.
- Au fost momente când eu am simțit că o țară avea o problemă cu componența guvernului, avea un partid antieuropean în Guvern, dar nici atunci nu a îndrăznit nimeni să spună că Schengenul nu mai e o prioritate
- Poziția corectă este să se ia notă și să stabilim un alt termen în care să stabilim accesul în Schengen. Știind atmosfera, trebuie să obținem o altă dată. Poate fi decembrie, poate fi septembrie. dacă nu obținem o altă dată în JAI, trebuie să urcăm din nou în CE și să introducem la un moment dat în concluzii, cerința CE către Consiliul Justiție și afaceri interne să rediscute problema României și Bulgariei. O strategie corectă este să se ia notă că România a făcut progrese, sunt arătate în raportul MCV; Mai avem lucrui de făcut în zona politică, fie că vorbim de statulul parlamentarilor, al miniștrilor, al președintelui, al orice.
- Dacă reprezentantul nostru va insista pentru decembrie sau septembrie ține de Guvern și de majoritatea parlamentară. În cât timp cred ei că pot adopta cerințele MCV.
Întrebări:
- În ce măsură vă asumați eșecul aderării României?: Eu nu am ținut miniștrii penali în guvern, nu am făcut presiuni pe justiție, nu am dat lovituri prin CSM, nu am ținut parlamentari incompatibili. Căutați vinovați în altă parte. N-am ce să-mi asum. N-am majoritate parlamentară, nici Guvernul nu-l pot influența politic.
- Ați vorbit cu Ponta zilele acestea? Nu aș vrea să vă spun despre discuții între mine și dânsul. Nu-i de interes. Luăm ultimul raport MCV punct cu punct, vedem unde suntem în neregulă, nu mai face presiuni pe CSM, nu mai protejăm penali și ne putem asuma septembrie. Dacă nu, decembrie, după raportul MCV.
- Aeronava prezidențială? Nu mă opun niciunei acțiuni. Nu mai există aeronavă prezidențială din 2010.
- Fac ce trebuie pentru România, dar nu pot vorbi despre discuțiile cu liderii europeni.
- Republica Moldova? Sper ca Alianța pentru Europa să rămână în picioare. Este important ca la Villnius, Moldova să fie teafără și să intre în zona de liber-schimb.
- Olanda avea un partid antieuropean în Guvern și ținea în șah poziția Guvernului Olandez. Putem fi supărați pe Germania, dar să nu spunem că nu vrem în Schengen.
- Nu se poate schimba strategia României, interesul național este unul singur.
- Nu înjur și nu vorbesc de rău România. Eu văd la noi problemele pe care le văd toți europeni. Slavă domnului că nu vorbesc de alte probleme, se limitează la MCV.
- Afirmația lui Stroe? Nu comentez declarațiile miniștrilor, mă bucură doar poziție premierului. Doar președintele exprimă poziția țării, din punct de vedere constituțional. Instituțiile statului nu stabilesc poziția statui Român.
- Șanse în septembrie? Dacă vrem, putem, trebuie să vrem
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu