LIVE TEXT. Klaus Iohannis, anunțurile zilei după ședința CSAT

Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut anunțurile zilei privind securitatea națională, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a țării la care participă și premierul Florin Cîțu, la Palatul Cotroceni. Sunt așteptate și anunțuri despre PNRR.

LIVE TEXT

- Ne mai despart doar câteva zile de cea mai mare sărbătoare a creștinătății, un moment în care ne dorim cu toții să fim alături de familie, de cei dragi sau să celebrăm Învierea Domnului mergând la biserică. În noaptea de Înviere, restricțiile de circulație vor fi ridicate. Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine, am văzut acest lucru și duminica aceasta, de Florii.

- Dragi români, haideți să fim parte al acestui efort și în noaptea de Înviere. Esența doctrinei creștine este iubirea aproapelui. Este al doilea an în care Sărbătorile Pascale ne găsesc într-o situație dificilă. De data aceasta, însă, veștile sunt pozitive, iar speranțele întemeiate că vom avea rezultate mai bune sunt mari. S-a realizat prin vaccinare.

- Vaccinarea cât mai multor români înseamnă mult mai puține infectări și decese, înseamnă eliminarea restricțiilor, sfârșitul pandemiei și revenirea la normalitate. Chiar dacă și la noi avem o scădere a nr. de infectări, nu suntem încă în punctul de a putea renunța complet la măsuri. Este îmbucurător că măsurile au reușit să oprească creșterea numărului cazurilor de îmbolnăviri. Până la acel moment în care vom stopa răspândirea virusului, trebuie să fim realiști și să nu ne amăgim singuri. Pandemia nu a dispărut încă. Se impune să rămânem la fel de vigilenți.

- Știu că este greu, știu că de mai bine de un an am renunțat la viața noastră obișnuită, dar împreună am depășit o perioadă extrem de dificilă. Trebuie să rămânem atenți în continuare pentru a putea ține sub control pandemia până la vaccinarea populației. Vaccinarea este singura cale de a pune capăt pandemiei și de a recâștiga dreptul la o viață normală. Vă invit pe toți să vă vaccinați.

Întrebări

Î: Pe 30 martie ați promulgat o lege care îi scapă pe evazioniști de evaziunea fiscală. De ce ați publicat această lege?

R: Legea a trecut prin Parlament, a fost sesizată Curtea Constituțională care a spus că legea este constituțională, după care a fost promulgată. Acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze fără problemă o îmbunătățire a acestei legi.

Î: În ce măsură retragerea trupelor ruse de la granița cu Ucraina reprezintă o detensiune?

R: Faptul că s-a încheiat exercițiul militar și trupele s-au retras este o veste în sine bună și duce la o oarecare detensionare. Însă, în același timp, am aflat că foarte mult material adus acolo rămâne acolo, rămâne prepoziționat și, evident, situația rămâne tensionată. Este nevoie în continuare de eforturi diplomatice. Din partea României, vom face demersuri la NATO și UE pentru a crește reziliența pe frontul estic. Este imposibil de spus ce va face Rusia în continuare. Știm că se pregătește un mare exercițiu militar în toamnă. Sperăm ca prin măsuri să se detensioneze situația în zona Mării Negre.

Î: Procurorii l-au vizat pe Costel Alexe, iar acum pe Mihai Chirica. Unde sunt criteriile de integritate anunțate de liberali în campanie? Nu e prea mult pentru PNL să țină doi penali în funcții publice înalte?

R: Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă nu o va face în următoarele zile voi avea o discuție.

Î: Există legături între expulzarea diplomatului rus și tensiunile de la Marea Neagră?

R: Speța diplomatului nu are nicio legătură directă cu tensiunile din zona Mării Negre.

Î: Dacă se va ajunge pe 1 iunie la 5 mil. persoane vaccinate, când considerați că se va reveni în totalitate la normalitate?

R: Revenirea la normalitate depinde de felul în care oamenii vor merge la vaccinare. Primim mai multe doze de vaccin și vom avea suficiente doze pentru toți. Eu recomand tuturor românilor să meargă să se vaccineze, este singura cale. Dacă nu ne vaccinăm în număr mare, vom purta mască și vor fi restricții mult timp încolo. Dacă ne vaccinăm, vom scăpa de aproape toate restricțiile. Sper ca în final printr-o campanie amplă pe care o pregătim să îi convingem pe toți românii să se vaccineze.

Î: Cum va arăta campania de promovare a vaccinare?

R: Guvernul pregătește o campanie amplă și, da, vor fi implicați artiști, sportivi, politicieni. Este nevoie evident de o acțiune foarte amplă de conștientizare. Vom veni noi spre cetățean, vor exista centre de vaccinare foarte accesibile, din ce în ce mai mult se va renunța la programări, la rezervări. Oamenii vor putea merge să se vaccineze și doar se vor programa pentru rapel.

Î: Șeful DSU, Raed Arafat, singura constantă din lupta cu pandemia. Este omul potrivit?

R: Domnul Arafat s-a implicat constant și bine în rezolvarea problemelor, dar și el este evaluat periodic de ministrul de Interne.

Î: Cum funcționează coaliția în contextul prezentării PNRR?

R: Din informațiile mele, până la acest moment o singură țară a depus planul, Portugalia, care deține și președinția rotativă. Majoritatea statelor europene nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele împreună cu Comisia, ceea ce facem și noi. Suntem în ceea ce se numește mainstream. Niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanțare. În acest sens, fiecare stat își pregătește un plan, Comisia și Parlamentul au anumite ambiții legate de Europa Verde, Europa Digitală, iar aceste chestiuni se negociază. Știm foarte bine din experiența anului trecut că negocierile cu Comisia nu sunt simple deloc. Nici acum nu sunt, suntem pregătiți și vom avea negocieri din mai multe etape, dar vom avea un plan foarte bun. Vom avea în zilele următoare noi discuții în guvern, în coaliție, noi discuții cu C.E. care vor duce la o îmbunătățire a primului draft și, până la finalul lunii mai, vom avea un plan bine pus la punct. Termenul de 30 aprilie nu a fost un termen ultimativ, ci orientativ. Cum majoritatea statelor nu au terminat planul, este de așteptat ca termenul de depunere să fie împins către finalul lui mai sau mai târziu. Important este să fie un plan bun care reflectă obiectivele României.

R: Sunteți mulțumit de depolitizarea instituțiilor statului?

Î: Este evident că mai este mult de lucru, nu aș vrea să intru în detaliile unor cazuri directe. Însă, pot să vă spun că mă aștept la o accelerare a procedurilor de reformare, acest lucru l-am spus și conducerii coaliției și vom urmări cu foarte mare atenție să se întâmple aceste lucruri.

ÎNTREBAREA ȘTIRIDIASPORA.RO: Ce șanse dați accesării fondurilor disponibile prin PNRR?

R: Șansele sunt de 100%. Vom avea un plan bun, acceptat de Uniunea Europeană și îl vom pune în practică. Sunt povești vehiculate de opoziție. Nu există varianta respingerii, nu-i ca la examenul de bac unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu este o jucărică politică. Nu există varianta ca acest plan național să fie respins, el poate fi negociat repede sau mai puțin repede. Este cert, discuțiile cu respins sau nerespins sunt prostii. Planul poate fi renegociat până este foarte bun.

Î: În urma evenimentelor alături de Florin Cîțu, ar putea fi un semnal de susținere pentru congresul PNL. Considerați că ar fi potrivit ca președinte PNL?

R: Președintele României nu este membru de partid și, ca atare, nu are puterea să se exprime. Faptul că merg împreună cu premierul la anumite evenimente este un semnal de susținere pentru premierul Florin Cîțu și este în interesul meu, al coaliției și al României ca guvernul să performeze. Discuția din partid se va face în partid.

Î: Noi date despre persoanele care sunt reticente la vaccinare. Cei reticenți au educație precară, vin din mediul rural și nu au destulă informație. Intenționați ca stimulare și un ajutor financiar pentru aceste categorii?

R: Campania de vaccinare și încurajarea vaccinării se face pentru cei care nu sunt încă convinși. În același timp, cred că trebuie să înțeleagă toată lumea, încurajarea vaccinării poate să meargă până acolo unde persoanele vaccinate pot să aibă acces mai facil în anumite zone. Până acum, am avut relativ puține doze de vaccin și a fost nevoie de programări. La finalul lunii mai sau în iunie vom avea doze pentru toți care vor să se vaccineze. Este foarte posibil, ca la un moment dat (când vor fi suficiente doze) să existe o încurajare pentru cei care s-au vaccinat.

Î: Care a fost argumentul sau necesitatea pentru care România a finanțat cu 100.000 euro presa și societatea civilă, anul trecut, împotriva puterii din Belarus?

R: Una-i una, alta-i alta. A fost explicat la momentul respectiv.

Î: Unul dintre obiectivele principale ale celui de-al doilea mandat a fost modificarea legilor justiției. Recent, această modificare a fost o sursă de tensiune în coaliție. Ați avut consultare cu Stelian Ion?

R: Introducerea avizului conform este opozabil ministrului, nu președintelui. Este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Ca să fiu mai clar, dacă avizul CSM devine conform, atunci CSM va putea să refuze propunerea ministrului, nu a președintelui. Totuși, mi se pare un pas care trebuie bine discutat, cum și întregul proiect trebuie mult mai bine discutat. A existat o dezbatere publică pentru proiectul ministrului Predoiu, a fost discutat pe larg. Proiectul elaborat de Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis direct CSM, ceea ce nu a corespuns nici intenției coaliției, nici spiritului legii. De aceea s-a creat o comisie de parlamentari care va analiza aceste propuneri. (...) Evident că eu nu cred că atribuțiile președintelui trebuie diminuate, iar personal nu sunt de acord cu această variantă.

Î: În actualul context de tensiuni la Marea Neagră, ce inteționează România să facă pentru întărirea securității energetice?

R: România are o independență energetică avansată față de celelate state europene, dar pe noi ne interesează să avem o garanție a energiei. În acest sens merge întreaga politică energetică a României care va încuraja dezvoltarea unor noi sectoare, care merg spre energie regenerabilă, spre dezvoltarea unui sector serios care va folosi hidrogenul și, în paralel, vom merge spre valorificarea gazului din Marea Neagră. Aceste garanții se oferă de cei care se ocupă de energetica românească.

Î: Ați fost foarte implicat în constituirea PNRR. În PNL sunt nemulțumiri la adresa ministrului Fondurilor Europene. Sunteți mulțumiți de discuțiile de la Bruxelles gestionate de Ghinea?

R: Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și s-a prezentat la Comisie pentru discuții. A prezentat fix ce s-a discutat în coaliție, nu un plan propriu. Sigur, obiectivele României sunt foarte clare: dezvoltarea infrastructurii, spitalelor, școlilor, digitalizarea. Noi am mers pe aceste criterii care sunt extrem de importante pentru noi. Au fost incluse obiective de investiții pe care le considerăm importante. Cum am spus, negocierile sunt dificile fiindcă există pretenția ca lucrurile să fie făcute extrem de bine. În consecință, este nevoie de mai multe rânduri de discuții. Nu ne-am așteptat ca primul draft să fie acceptat. Nemulțumirile unora sau altora sunt de înțeles, dar ele nu ajută cu nimic la rezolvarea problemei, trebuie lucrat în continuare pe plan. Premierul este premierul și conduce guvernul, deci orice discuție care ține de guvern ex officio este în responsabilitatea sa. De aceea, după sărbători, premierul și ministrul vor merge la Bruxelles.

Î: Ce se face în mediul rural pentru vaccinare?

R: Bisericile au reacționat foarte favorabil, ne-am bucurat foarte mult. În zona rurală, într-adevăr, lucrurile trebuie tratate foarte proactiv, drept pentru care au fost gândite campanii care merg la fața locului. Și eu am fost personal la prima acțiune de centru mobil care a fost deschis în Afumați, reacțiile au fost destul de pozitive. Oamenii se lasă convinși dacă te duci spre ei, asta vom face în continuare. Vom merge la mari firme care vor să-și vaccineze un număr important de personal, o să vedeți o acțiune concentrată proactivă, pro-vaccinare.

Î: După 1 iunie, se va discuta despre relaxarea restricțiilor. Cum rămâne cu starea de alertă, când va fi ridicată?

R: Atunci când specialiștii ne spun că putem să continuăm și fără măsurile speciale care sunt în starea de alertă. Este clar că trebuie să ne vaccinăm, să scadă nr. de persoane vaccinate zilnci, să scadă nr. de persoane din ATI, să scadă mult numărul de decese.

Î: Mâine se decide soarta certificatului de vaccinare. Ce opinie aveți despre astfel de certificat?

R: Trebuie să clarific un pic, nu am fost reticent la ideea unui certificat, ci la ideea unui pașaport discriminatoriu. Nu putem să împărțim europenii în două categorii. Însă, acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă mergeți într-o țară, probabil va putea să intrați fără formalități sau fără carantină. Totuși, nu poate fi îngrădită libertatea de mișcare.

Știrea inițială

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Iohannis s-a întâlnit marți după-amiaza cu liderii militari ai țării, alături de premierul Florin Cîțu sau miniștrii Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Stelian Ion sau Claudiu Năsui.

De asemenea, este de așteptat că șeful statului să facă lumină și în ceea ce privește Planul de Redresare și Reziliență, după ce luni, la Palatul Cotroceni acesta i-a chemat la consultări pe premierul Florin Cîțu, pe președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor, alături de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel