Pe lângă votul pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, bucureştenii sunt aşteptaţi duminică, 24 noiembrie, la urne, pentru a răspunde şi la întrebările stabilite în cadrul referendumului iniţiat de către primarul general, Nicuşor Dan a cărui principală teme este împărţirea banilor între Primăria Generală şi primăriile de sector.
Update: S-au deschis, la ora 7.00, secţiile de votare din Capitală. Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul iniţiat de primarul general Nicuşor Dan.
***
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, pe 21 octombrie, organizarea referendumului local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
DC News va transmite, în format live text, cele mai importante informaţii şi cifre despre desfăşurarea referendumului iniţiat de către primarul Nicuşor Dan, atât în cadrul acestui articol, cât şi prin materiale separate.
Rămâneţi alături de noi pentru a afla primii cele mai noi ştiri despre referendumul Bucureşti 2024!
Alegătorii vor trebui să răspundă cu "DA" sau "NU" la următoarele trei întrebări:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, prezenţa acestora la urne urmând a fi consemnată pe liste electorale distincte.
Cele aproape 1.300 de secţii din Bucureşti se vor deschide duminică, la ora 7,00, şi se vor închide la ora 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23,59.
Bucureştenii vor primi patru buletine de vot - unul pentru prezidenţiale, cu cei 14 candidaţi intraţi în cursa electorală, şi trei cu întrebările de la referendum. Cele trei buletine de vot (câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului) au patru pagini fiecare, în format A5 (o foaie A4 pliată).
Vor fi asigurate urne de vot distincte pentru alegerile pentru preşedintele României şi pentru fiecare buletin de vot aferent referendumului local şi se va folosi o singură urnă specială pentru toate tipurile de alegeri şi consultări.
De asemenea, alegătorul care optează să îşi exercite dreptul de vot la referendum şi îndeplineşte condiţiile legale pentru a vota va primi, în mod obligatoriu, toate buletinele de vot aferente întrebărilor care fac obiectul referendumului, câte un exemplar din fiecare.
Important: E necesară o prezență de 30% pentru ca referendumul să fie validat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu