După ce miliardarul Jeff Bezos și alți trei pasageri au fost într-o călătorie supersonică la marginea spațiului, compania Blue Origin a anunțat că începe vânzarea biletelor.
UPDATE 4: După ce Jeff Bezos și echipajul lor au revenit din zborul spațial de marți, compania Blue Origin a anunțat că începe vânzarea biletelor. Cei interesați să zboare în spațiu au fost rugați să trimită companiei un e-mail - dar costul biletului nu a fost anunțat.
Spre deosebire de Virgin Galactic al lui Richard Branson, Blue Origin nu a vândut încă bilete publicului larg și nici nu a spus care va fi prețul.
Până în prezent, singurul preț făcut public a fost suma de 28 de milioane de dolari pe care câștigătorul unei licitații, încă anonim, a plătit-o. Căștigătorul a renunțat să zboare, din cauza programului, potrivit Blue Origin.
Persoana respectivă va zbura ulterior, posibil cândva în acest an, în condițiile în care Blue Origin spune că va efectua până la două misiuni suplimentare cu echipaj în 2021, care sunt deja în curs de rezervare.
"Vindem bilete. Evident, primul bilet a fost oferit la licitație, dar discutăm cu clienții noștri care au participat la licitație. Dar dacă cineva este interesat, trimiteți-ne un e-mail - [email protected] - și vom avea p discuție, pentru că vrem să ducem oameni în spațiu, în curând”, a declarat pentru CNN șeful de vânzări al Blue Origin, Ariane Cornell, conform Mediafax.
Compania spune că licitația a oferit un indiciu puternic că există o mulțime de oameni nerăbdători să meargă: 7.600 de persoane din 159 de țări s-au înregistrat la licitație.
UPDATE 3: La ora 16:30, Jeff Bezos și ceilalți trei membri ai echipajului - Mark Bezos, Wally Funk și Oliver Daemen - au ieșit din capsulă.
UPDATE 2: Capsula a aterizat după un zbor în spațiu de aproximativ zece minute. Misiunea s-a încheiat cu succes, fără incidente.
UPDATE 1: New Shepard a decolat. Întreaga lume asistă astăzi, din fața monitoarelor, la primul zbor spațial cu echipaj civil care nu este pilotat. Niciun astronaut de la Blue Origin nu se află la bord.
Lansarea era programată la ora 16.00, dar a fost amânată cu zece minute.
Compania Blue Origin a lui Jeff Bezos, cel mai bogat om al lumii, a lansat marți prima sa misiune cu echipaj, în scop turistic. Vehiculul New Shepard, care a decolat de la Launch Site One din Texas, efectuează un zbor de 11 minute, urmând să ajungă la 105 kilometri înălțime.
Echipajul capsulei este format din patru persoane. Pe lângă fratele lui Jeff Bezos, Mark, în capsula New Shepard se vor afla Wally Funk, prima femeie inspector al Agenţiei Federale Aeriene, acum o „tânără pensionară” de 82 de ani şi Oliver Daemen, cel mai tânăr om care va zbura în spaţiu. Acesta are 18 ani şi a obţinut locul alături de Bezos în urma retragerii misterioase a câştigătorului licitaţiei pentru un loc în rachetă.
În anii '60, Wally Funk făcea parte dintr-un program privat numit "Mercury 13", un grup de 13 femei care au trecut aceleaşi teste ca şi astronauţii bărbaţi selectaţi în cadrul programului Mercury al NASA pentru a trimite primii americani în spaţiu.
"Mi-au spus că am făcut treaba mai bine şi mai repede decât oricare dintre bărbaţi", a declarat Wally Funk într-un videoclip postat pe contul de Instagram al lui Jeff Bezos la momentul anunţului. 'Am spus că vreau să fiu astronaut. Dar nimeni nu a vrut să mă ia. Nu credeam că voi merge vreodată acolo-sus. Voi iubi fiecare secundă'.
Miliardarul Richard Branson a devenit duminică, 11 iulie, primul turist în spaţiu. Aparatul de zbor Unity al companiei Virgin Galactic deţinută de Branson a reuşit să atingă altitudinea de 86 km, conform Mediafax.
Urmărește aici lansarea navetei spațiale:
Vezi această postare pe Instagram
Data lansării este simbolică, evenimentul având loc la exact 52 de ani de la prima aselenizare, moment care a inspirat numele navei spaţiale, după primul american care a zburat în spaţiu, astronautul Alan Shepard.
Bezos, care a fondat compania spaţială Blue Origin cu aproximativ două decenii în urmă, a fost intens criticat pentru ambiţiile sale în domeniul turismului spaţial de către cei care susţin că demersul său reprezintă o risipă egoistă de bani, care nu respectă clima şi, în mare parte, este lipsit de interes pentru cercetarea ştiinţifică, transmite Agerpres.
Există o dezbatere în curs cu privire la locul în care începe de fapt spaţiul. O delimitare comună este Linia Kármán, o graniţă imaginară situată la 62 de mile sau 100 km deasupra nivelului mării.
„În esenţă, odată ce această linie de 100 km este traversată, atmosfera devine prea subţire pentru a oferi suficientă portanţă pentru ca aeronavele normale să poată menţine zborul", a declarat Raman Prinja, şeful Departamentului de Fizică şi Astronomie al Universităţii din Londra.
Dar unii universitari, guverne şi directori oferă altitudini variate atunci când li se cere să definească unde se termină atmosfera Pământului şi unde începe spaţiul. Câteva companii de călătorie spaţială s-au lăudat că merg la „marginea” spaţiului, chiar dacă zboară mult sub Linia Kármán.
Între timp, NASA spune că spaţiul începe la doar 50 de mile în sus, ceea ce înseamnă că oricine trece deasupra este un astronaut în ochii guvernului SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci