Ligia Deca, conferință de presă despre salariile profesorilor: Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține o conferință de presă despre OUG prin care au fost crescute salariile profesorilor.

Ligia Deca:

- Societatea își dorește ca sistemul de învățământ să se așeze pe alte baze. La propunerea sindicatelor, garantăm o creștere de 1000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Toate salariile vor crește!

- Nu este menționată nicăieri sintagma „neconstituțional”. 

- O informație falsă a fost și că unele salarii vor scădea. Vom trimite sindicatelor informații suplimentare, pentru că vechimea în învățământ este dinferită de vechimea în muncă. Toate salariile de bază cresc și asta se va simți în venitul net al tuturor cadrelor din învățământ.

- Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită.

- Salariul mediu pe învățământ crește la 8.500 de lei, unul mai mare decât salariu mediu brut național.

- Grila a fost discutată cu federațiile sindicale în decembrie 2022 și în ianuarie anul acesta. Aceasta o să fie baza pentru noua lege a salarizării, am transmis oficial Ministerului Muncii aceste grile.

- Grila prevede o creștere de 60% a salariilor din învățământ, în trei tranșe.

- Vom transmite inspectoratelor toate aceste detalii pentru a ne face înțeleși.

- Un debutant clasic are salariu mai mare cu fix 1000 de lei și poate ajunge la 3430 de lei, cu o eventuală dirigenție. Aceste sunt calcule care exclud plățile cu ora care, evident, se plătesc suplimentar. Aceste plăți cu ora sunt, la rândul lor, indexate.

- Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală, se aproapie de 25%, iar ceilalți primesc între 18 și 25%, dacă adunăm sporurile trecem și de acest procent.

- Pe noua grilă a salarizării educația va avea un loc prioritar. Toate acțiunile Guvernului din ultima perioadă se bazează pe acest principiu.

- Profesorii vor fi ajutați și cu investițiile pe care le realizăm prin PNRR, adică dotări, consolidarea școlilor.

- Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru anii terminali până pe 9 iunie, asta ne-ar permite să începem pe 12 iunie Bacalaureatul și pe 19 iunie Evaluarea Națională. Trebuie să ne întoarcem în sălile de clasă săptămâna viitoare, dacă asta nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri și reprogramări.

- Rugăm cadrele didactice să ne ajute pentru finalizarea acestui an în bune condiții; 183.000 de elevi termină clasa a VIII-a și 142.000 termină clasa a XII-a. Avem suficiente garanții până acum și încredere unii în ceilalți pentru a nu pune în dificultate sute de mii de elevi.

- Nota de fundamentare, asumată la nivel guvernamental, statuează principiile pe care le vom avea în vedere pentru creșterea de 60% pe noua lege a salarizării.

- Educația este primul sector unde se discută legea salarizării și primul sector pentru care se încearcă o creștere rapidă și sustenabilă.

- Sumele necesare de la buget, pentru creșterile consistente de acum, vor fi cerute la rectificare. Toți știm că e nevoie de un buget mai mare pentru educație.

- Solicitarea creșterii cu 1000 de lei brut pe lună a venit din partea federațiilor sindicale. Reprezentanții coaliției au acceptat, iar sindicaliștii au zis că au nevoie să se consulte în interior. Era nevoie ca OUG să fie promulgată pe 1 iunie, pentru ca mărirea să fie primită de luna aceasta.

- Sindicatele s-au axat pe legea salarizării și contractul colectiv de muncă. Putem avansa cu ceea ce au nevoie pentru a simți că nevoile sunt acoperite în totalitate

- Ceea ce noi îi rugăm este să nu ne pună în situația de a amâna examenele naționale. Prioritatea noastră este asigurarea dreptului la educație. Sunt convinsă că și profesorii se gândesc la ceea ce se va întâmpla cu elevii.

- Nu există o variantă prin care vom anula examenele, doar că va trebui să împingem această perioadă în calendar pentru a ne asigura că avem profesorii necesari.

- Noii absolvenți care vor să devină profesori vor avea parte de mai mult sprijin. Modul în care reașesăm profesia didactică o va face iarăși atractivă.

- Consider că rolul unui ministru într-o situație de criză este să sprijine oamenii din interior, evaluarea lui poate fi făcută după ce ne vom asigura că elevii își vor susține examenele.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel