Președintele Franței, Emmanuel Macron, va efectua o vizită în România în cursul acestei zile.
LIVE TEXT:
Klaus Iohannis:
- România este prima țară din regiune unde efectuați o vizită bilaterală, ceea ce confirmă parteneriatul nostru strategic și ne onorează.
- Am avut și astăzi discuții foarte bune, am decis aprofundarea parteneriatului strategic în sectoarele politic, economic, cultural și al cercetării.
- Am salutat dinamica pozitivă a cooperării economice, anul trecut înregistrând o creștere de peste 9% a comerțului bilateral.
- Am exprimat interesul creșterii și diversificării investițiilor franceze în economia românească.
- Am exprimat dorința de a coopera cu Franța în contextul marcării în 2018 a Centenarului României, proiect la care Franța a contribuit esențial.
- Am subliniat rolul comunității românești din Franța, rol de liant între cele două societății, multi români cu înaltă calificare profesională lucrează în Franța și contribuie direct la prosperitatea societății franceze.
- Am abordat agenda europeană și am decis să sprijinim o cooperare întărită între România și Franța în domeniul afacerilor europene, cu precădere în sprijinul consolidării și redefinirii proiectului european la care amândoi ținem foarte mult.
- L-am asigurat pe dl președinte că poate găsi în noi un partener autentic, profund atașat ideii europene și implicat în eforturile de redinamizare a UE. România este astăzi un stat membru matur cu un profil pro-european foarte puternic, care dorește să fie membru refondator al UE.
- Am arătat că Europa socială trebuie să fie una a coeziunii, bazată pe o viziune unitară și în care progresul social al tuturor statelor membre este un obiectiv prioritar.
- România va acorda susținere consistentă proiectului Europei Apărării la care dorim să participăm de la bun început. I-am transmis dlui președinte și faptul că obiectivul de aderare la spațiul Schengen rămâne unul de actualitate. Aderarea României va consolida securitatea Spațiului Schengen și va transmite un semnal puternic în sprijinul construcției europene.
Emmanuel Macron:
- Îmi face mare plăcere să fiu astăzi aici.
- Suntem la începutul unui an care va marca un moment istoric important pentru țara dvs și pentru că veți prelua la începutul anului 2019 președinția Consiliului UE și este important să pregătiți aceste responsabilități eminente.
- O relație bilaterală se construiește și prin relații de afaceri pe care, de asemenea, sper să le dezvoltăm. Mă voi întâlni cu comunitatea franceză de afaceri prezentă în România, deosebit de importantă, prin intermediul companiilor prezente în România, de asemenea și mulți tineri care lucrează în România.
- Am vorbit despre mai multe subiecte de interes comun.
- Ați vorbit despre un subiect foarte important pentru țara dvs. și anume revizuirea directivei privind detașarea lucrărilor. Sunt sigur că vom ajunge la un acord. Sper să poată fi confirmat până la sfârșitul anului.
- Aș dori să explic o neînțelegere pe care am citit-o în presa românească. Revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor și propunerea Franței nu înseamnă, în niciun fel, să-i împiedicăm pe transportatorii români să lucreze peste tot în Europa. Dimpotrivă! Problema directivei privind detașarea lucrătorilor este astăzi, propune un cadru prea slab și conduce ca angajatori, companii din Franța să angajeze cetățeni din alte state europene, în general din țări cu costuri reduse la costurile din țările de origine, venind în contradicție cu ideea pieței unice, făcând concurență neloială lucrătorilor francezi și doresc să punem capăt acestui sistem, de neînțeles pentru concetățenii noștri.
- Trebuie să ajungem la un nou acord pentru următoarea directivă să limiteze perioada de timp în care se poate detașa un lucrător, să întărească constrângerile, aceeași muncă să fie remunerată în mod egal în aceeași țară și să întărească și partea de control. Vom întări parteneriatul dintre noi pentru ca un control mai ferm să poată fi activat. Din acest punct de vedere, ne dorim ca toți cei care lucrează în Europa s-o facă loial și competitiv. Transportatorii rutieri să poată să-și desfășoare activitatea peste tot în Europe, demn și eficace.
- Europa care protejează este și Europa Apărării. În luna iunie, a marcat un progres real în plan european, cu implementarea unei cooperări structurate permanente, unui fond european pentru apărare, deci instrumente care vor permite să existe o Europă a Apărării care să avanseze în mod concret pentru cei care doresc să contribuie la acest proiect. Mă bucur că discuțiile de astăzi au arătat și voința dvs. de a angaja România în acestă Europă a Apărării.
- Dorința noastră este ca Europa să meargă înainte. Deja de mai mulți ani, aveți tot dreptul să cereți integrarea în Spațiul Schengen. Știu cât de important este acest subiect pentru dvs. Trebuie să fiu onest, trebuie să fiu sincer: Europa spațiului Schengen nu funcționează bine și sigur că nu putem să ne bucurăm de asta. Dorința mea este ca-n următoarele luni să putem accelera o reformă a regulilor comune în acest domeniu, să le clarificăm, să avem un control mai bun al frontierelor, o convergență crescută în ceea ce privește regulile comune privind azilul și primirea populațiilor exterioare și să vă putem asocia la această discuție pentru a rezolva două lucruri: transformarea indispensabilă a spațiului Schengen și a unei bune părți din regulile care astăzi reglementează funcționarea în ceea ce privește protecția frontierelor, gestionarea azilului și a migrației și să asociem România pe deplin la aceste discuții. Vă arăt toată deschiderea și dorința de a avea un parteneriat demn de eforturile pe care le-ați făcut.
LIVE VIDEO:
Cele două prime doamne, Brigitte Macron și Carmen Iohannis vor lua prânzul împreună, separat de soții lor.
13:50 - Discuțiile dintre cei doi șefi de stat au început.
Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, iar apoi vor susţine o conferinţă de presă comună.
Prima doamnă a României poartă o rochie deosebită, albă.
13:30 - Președintele României, Klaus Iohannis, și soția sa au ajuns la Palatul Cotroceni. În același timp, au sosit Emmanuel și Brigitte Macron.
13:00 - Președintele Franței a ajuns acum puțin timp pe Aeroportul Otopeni. În scurt timp va ajunge la Palatul Cotroceni, unde se fac pregătiri intense pentru primirea sa.
12:50 - "Vizita preşedintelui Franţei în România este extrem de importantă pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, îndeosebi în domeniul economic, precum şi pentru consolidarea cooperării în plan european, în dosarele de interes major pentru ambele părţi", spune Mihai Tudose.
La ora 15.00 premierul îl va primi pe Emmanuel Macron la Vila Lac. La dejunul de lucru vor fi abordate aspecte privind cooperarea în sectoarele economic, energetic, cercetare şi cultural.
12:45 - Macron este în drum spre țara noastră.
Acesta este așteptat să sosească în România. Președintele Franței va fi însoțit de fostul ambasador al Franței la București, Philippe Étienne, care este în prezent consilierul pe probleme diplomatice al lui Macron.
Philippe Etienne vorbește fluent limba română.
Macron va sosi la ora 13.00 la Palatul Cotroceni, unde va purta discuții cu preşedintele Iohannis, iar cei doi şefi de stat vor avea o declaraţie comună de presă la ora 14.30.
La 15.00, preşedintele francez va fi primit la Vila Lac de premierul Mihai Tudose, iar apoi va participa la o recepţie a comunităţii franceze la ambasadă, unde va susţine un discurs.
Iohannis şi Macron vor merge la 17.30 la Muzeul Satului "Dimitri Gusti", după care preşedintele francez va avea o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri francez.
La 19.30, Macron va participa la o recepţie oferită de Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele francez va pleca din România în Bulgaria în cursul serii de joi.
DCNews va transmite livetext cele mai importante aspecte ale vizite lui Emmanuel Macron. Rămâneți pe dcnews.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News