Victor Alistar, membru în CSM din partea societății civile, a spus la DC NEWS ce scrie despre Livia Stanciu în cartea lui Daniel Morar, fost şef al DNA.
Victor Alistar, membru în CSM din partea societății civile, a vorbit la DC NEWS despre cartea lui Daniel Morar, fost șef al DNA și judecător al Curții Constituționale, în care acesta face o serie de dezvăluiri cu privire la funcționarea justiției în anii săi de activitate. Una dintre persoanele despre care Daniel Morar a scris în cartea sa este și Livia Stanciu, președintă a ÎCCJ din 2009 până în 2016. Din 2016, aceasta exercită un mandat de 9 ani ca judecător al Curții Constituționale, fiind numită de către președintele României.
"Livia Stanciu este tocată mărunt-mărunt. Dacă pentru Kovesi are și aprecieri Daniel Morar, pe Livia Stanciu o critică în principal pentru modul discreţionar în care a alcătuit complete, îi atribuie vina blocării dosarelor, reluării cazurilor cu nume mari, nu ar fi respectat Constituția. Practic ce-i reproșează?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
"Îi reproșa faptul că pe de o parte a considerat că instanței supreme nu i se aplică prevederile legale care erau ca la fond judecata în dosarele de corupție să fie făcute de complete specializate. Livia Stanciu a zis că dacă ești judecător de penal la Înalta Curte ești specializat în toate, ori asta este în contradicție cu noțiunea specializării, astfel cum este prevăzută de lege. A, că te pricepeai, e una, specializat în sensul legii este alta, ceea ce nu s-a întâmplat.
Și doi, cu privire la mecanismele de tragere la sorți pe care le-a instituit dânsa și care au continuat și în mandatul următor al președintelui Înaltei Curți. faptul că nu se trăgeau la sorți funcțiile de conducere Înalta Curte, ci pur și simplu se puneau cu mâna, trăgându-se la sorți restul membrilor completului. De ce? Interpretarea a fost aceea că dacă scrie în lege că atunci când face parte din complet președintele, vicepreședintele ÎCCJ, conduce respectivul complet, dar dacă este tras din urnă, că dacă nu este tras din urnă nu făcea parte din complet și atunci nu-l conduce. Toate aceste neregularități a modului de constituire a completului de judecată sau a competenței atribuită completului de judecată prin specializare, a dus la reluarea unor dosare și rejudecarea lor, unele dintre ele ajungând și în zona de prescripție. De unde? Din această prea plină a lasă că știu eu și fac cum consider, nerespectând anumite reguli de organizare și de procedură care sunt niște garanții constituționale și sunt specifice statului de drept.", a spus Victor Alistar.
"Un alt reproș este că atunci când a fost judecătoare a Curții Constituționale nu s-a sfiit să judece propriul caz, adică nu a făcut acea opinie separată, au fost opt la unu. Opinia separată era chiar a ei pentru că era discuția despre cazul ei despre această modalitate de trișare a sorții, de anulare a mecanismului aleatoriu de alocare a dosarelor", a întrebat Val Vâlcu.
"Are dreptate. Livia Stanciu a considerat că nefiind de interes național patrimonial, ci era o chestie de instituție, dar în mandatul ei, atunci nu se află în conflict de interese. Ori, în momentul în care face ca obiect una dintre deciziile tale, într-o altă postură în care te-ai aflat, face ca obiect al analizei de constituționalitate, este evident că trebuie să te abții pentru că te-ai mai pronunțat, pentru că ești subiectivă în această chestiune și pentru că afectezi aparența de imparțialitate atunci când faci analiza cu pricina. Livia Stanciu, cel puțin sub acest aspect, s-a aflat într-un conflict de interese", a spus Victor Alistar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu