Vicepremierul Liviu Dragnea a ținut să precizeze, la întâlnirea cu oamenii de afaceri chinezi, că investițiile în energie reprezintă o prioritate și oportunitate în acest moment. După tatonări, companiile chineze încep să investească în România, chiar dacă legislația europeană nu este ușoară, a precizat Liviu Dragnea.
"Am convingerea că această perioadă de tatonare începe să se finalizeze în proiecte de investiții concrete. În această perioadă, noi am acumulat cunoștințe concrete despre așteptările dumneavoastră și, în același timp, reprezentanții dumneavoastră au avut timp să se familiarizeze cu cadrul legal și cu condițiile legislative atât din România, cât și din Uniunea Europeană.
Îmi doresc ca relațiile diplomatice și politice să se materializeze cu proiecte de investiții concrete. Avem un potențial real de colaborare, energie, agricultură, transporturi, creșterea exportului din România a produselor de origine animală.
Pe lângă resursele pe care România le are, țara noastră dispune și de forța de muncă calificată. Faptul că o companie chineză a câștigat recent licitația pentru un proiect în domeniul energiei arată că sunteți parteneri serioși și parteneri de încredere", a spus vicepremierul Liviu Dragnea.
"Avem determinarea să sprijinim investițiile în domeniul energiei, pentru a face din România un actor important în piața de energie la nivel regional. Creșterea gradului de interconectare în țările vecine a rețelei electrice cu Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria și cu posibilități de extindere cu Turcia reprezintă o prioritate pentru România.
Pe de altă parte, cuplarea pieței România cu Bulgaria, Cehia și Slovacia prevăzută pentru noiembrie, 2014, creează premisele exportului pentru România", a continuat vicepremierul Liviu Dragnea.
"Putem să înțelegem că nu este ușor cu legislația europeană, nici nouă nu ne-a fost ușor, dar cred că, cu răbdare și tenacitate, vom reuși să punem în practică proiecte importante. Vreau să vă asigur că aveți în România un sprijin instituțional pentru a facilita înțelegerea unei piețe europene care are nereguli și condiționări diferite", a punctat Liviu Dragnea.
Vicepremierul a făcut un apel la instituțiile financiare, arătând că "România acordă importanță deosebită dezvoltării relațiilor cu instituțiile financiare chineze. Ne bucurăm că există bănci importante din China dornice să participe la finanțarea marilor proiecte de investiții din România.
La nivelul instituțiilor centrale au fost discuții pentru îmbunătățirea sistemului de taxare, și sperăm ca în viitorul apropiat să fie negociată convenția pentru eliminarea dublei impuneri. Este un acord semnat acum 22 de ani și cred că poate fi îmbunătățit în beneficiul ambelor țări.
Încurajăm și parteneriatele private cu companii românești, în special în domeniul agricol și al creșterii animalelor.
Îmi exprim aprecierea față de autoritățile chineze pentru deschiderea cursei directe București-Beijing, și am convingerea că această interconectare va scurta distanța dintre cele două țări, și de ce nu, distanța dintre investitori" a mai spus Liviu Dragnea. (Beijing, 1 septembrie, 2014)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu