PSD are un nou Cod de Etică și Conduită cu privire la care actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a făcut în repetate rânduri referiri în spațiul public. Liviu Dragnea vedea vital un astfel de cod, care dă șah-mat multora dintre aleși. Mulți lideri PSD nu vor mai putea candida la alegerile locale și parlamentare din 2016.
"Nu vrea nimeni să-l îngroape pe Ponta. Toată lumea a spus că este curat. Nimeni n-a făcut ceva împotriva lui Victor Ponta, nimeni n-a plecat de la premisa asta. Și Dragnea și Ponta sunt vânați de un sistem de pe vremea lui Băsescu", a spus Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, la Antena 3, care a subliniat că "vrea opinia publică o schimbare, iată aveți un cod". Codrin Ștefănescu a precizat că există o comisie care triază și evaluează în baza codului. El a spus: "normal că nu suntem nebuni".
Dacă s-ar fi aplicat aceste criterii și-n trecut, Ion Iliescu n-ar fi fost susținut de PSD. Nici Victor Ponta nu va mai fi susținut, fiind urmărit penal. Un alt exemplu este al senatorului PSD din Dolj, Voinea Florea, fost secretar al comitetului central al UTC. În plus, vizați sunt și aleșii locali care au dat cu subsemnatul la DNA, cum ar fi Radu Mazăre sau Gheorghe Nichita.
Iată criteriile în baza cărora PSD își triază candidații pe care-i va susține la alegeri:
1. a) - s-a început împotriva sa urmărirea penală; a fost trimis în judecată; s-a pronunțat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență;
b) se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.
2. au deținut funcții în organele de conducere la nivel central și județean, ale P.C.R., U.T.C. sau U.A.S.C.R.
3. au manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni;
4. au avut atitudini și declarații extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate;
5. au fost membri sau colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți;
6. înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local, al comunității în care candidează
7. are relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia;
8. au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească;
9. se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese;
10. au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu