Liviu Mihaiu, președinte la "Salvați Delta", a vorbit pentru DC News despre o problemă care afectează în fiecare an țara noastră.
În unele zone, inundațiile fac prăpăd de câteva decenii, dar nimeni nu face nimic pentru a minimiza pagubele materiale aferente.
"De ani de zile lucrurile rămân în același cerc vicios... în fiecarea an avem aceleași discuții publice despre cum evităm inundațiile din zonele riverane. Și de fiecare dată, când vorbim despre Lunca Dunării, specialiștii spun că reinundarea și reconstrucția fostelor bălți ale Dunării, secate din motive de dezvoltare socialistă a agriculturii intensive, sunt mult mai eficiente și mai ieftine decât indiguirile. Anul trecut, Ministerul Apelor și Pădurilor a prevăzut printr-un program național asumat reinundarea a 16% din fostele bălți ale Dunării, tocmai ca o măsură de prevenire a inundațiilor prin preluarea surplusului de apă de către aceste "alveole de absorbție". Indiguirea este scumpă și nu rezolvă problema unor inundații mai mari. Nu știu ce s-a mai întâmplat cu acel program care în mod normal ar fi trebuit să se finanțeze din fondurile AFM, fonduri dedicate programului Rabla și reflexului depășit al construcțiilor de diguri", a declarat Liviu Mihaiu pentru DC News.
Este o problemă care se repetă an de an, dar pentru care nu se găsește nicio soluție
"Din păcate, problema devine recurentă și viziunea administrației asupra acestei probleme este la fel ca pe vremea lui Ceaușescu... Am avut aceeași problemă și în Deltă în urmă cu câțiva ani, dar presiunile latifundiarilor agricoli și incompetența administrației au evitat renaturarea fostelor bălți, actualmente concesiuni agricole și problema nu s-a rezolvat și nici nu se va rezolva până când programul de reinundare și renaturare al luncilor nu se va pune in practică...", a conchis Liviu Mihaiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci