Livrările de gaze din Rusia către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 nu vor fi reluate în totalitate până când „Occidentul colectiv” nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, a declarat Kremlinul.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a dat vina pe sancțiunile UE, Marea Britanie și Canada pentru eșecul Rusiei de a livra gaz prin conducta cheie.
„Problemele de pompare a gazelor au apărut din cauza sancțiunilor introduse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii”, a spus Peskov, potrivit agenției de știri Interfax. „Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă de pompare.”, notează Financial Times.
Comentariile lui Peskov reprezintă cea mai puternică cerere de până acum din partea Kremlinului ca UE să-și anuleze sancțiunile în schimbul ca Rusia să reia livrările de gaz către continent.
Gazprom, monopolul de stat al gazelor din Rusia, a declarat vineri că va opri aprovizionarea cu gaz prin Nord Stream 1 din cauza unei defecțiuni tehnice, pe care a pus-o în seama dificultăților de reparare a turbinelor fabricate în Germania și în Canada.
UE a anulat deja unele sancțiuni împotriva Rusiei în mod explicit pentru a permite repararea turbinelor. Liderii europeni au spus că nimic nu împiedică Gazprom să aprovizioneze continentul cu gaze și au acuzat Rusia că își „armează” exporturile de energie.
Rusia încă furnizează gaz în Europa prin intermediul conductelor din era sovietică prin Ucraina, care au rămas deschise în ciuda invaziei, precum și prin conducta South Stream prin Turcia.
Dar Peskov a spus că Rusia nu poate relua complet aprovizionarea prin Nord Stream 1 până când Occidentul nu ridică sancțiunile. El a acuzat țările occidentale că au provocat „tulburări” prin negarea garanțiilor legale de la Gazprom că turbinele trimise pentru reparații vor fi returnate.
„Evident că viața se înrăutățește pentru oamenii de rând, oameni de afaceri și companii din Europa”, a spus Peskov. „Desigur, oamenii obișnuiți cu confortul, din aceste țări, vor avea tot mai multe întrebări pentru liderii lor.”
Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a fost și mai explicit duminică, după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat un pachet de ajutoare de 65 de miliarde de euro pentru a atenua lovitura facturilor în creștere la energie.
Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Germania „acţionează ca un dușman al Rusiei” susținând sancțiunile împotriva Moscovei și aprovizionând Ucrainei cu arme. „Au declarat război hibrid împotriva Rusiei”, a scris Medvedev pe Telegram. „Și acest bătrân se comportă surprins că nemții au niște mici probleme cu gazul.”
În 9 septembrie este programată reuniunea miniştrii Energiei din UE pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.
În document, consultat de Reuters, se arată că printre opţiunile luate în calcul de oficialii UE se află o plafonare a preţului gazului folosit pentru producerea electricităţii, sau scoaterea temporară a centralelor electrice pe bază de gaze naturale din actualul sistem UE de stabilire a preţurilor electricităţii.
De asemenea, miniştrii Energiei din UE vor lua în considerare oferirea urgentă de "un sprijin pan-european, sub forma unei linii de credit" pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei care se confruntă cu apeluri în marjă ridicate.
Duminică, Finlanda şi Suedia au anunţat că intenţionează să ofere garanţii de lichiditate de miliarde de euro companiilor din energie, în contextul preţurilor ridicate.
Orice politici de urgenţă ale UE vor trebui probabil să fie propuse de Comisia Europeană, care în prezent elaborează propunerile.
Conform documentului, miniştrii Energiei din UE vor discuta posibila plafonare a limitelor marjei pe care o pot solicita bursele de energie, şi o suspendare temporară a pieţelor europene de instrumentele financiare derivate pe produse energetice.
Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.
"Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european, şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză", a afirmat oficialul UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu