Premierul britanic, Liz Truss, a afirmat că îşi asumă responsabilitatea pentru greşelile din strategia financiară a guvernului său, de când a preluat funcţia.
Lizz Truss a făcut comentariile în primul ei interviu acordat BBC după ce noul ministru de finanţe, Jeremy Hunt, a anunţat ceea ce a fost descris drept cea mai importantă modificare la 180 de grade din politica economică a Marii Britanii. Premierul a afirmat că doreşte să îşi ceară scuze.
"Recunosc în totalitate că au existat greşeli. Am acţionat rapid pentru a repara acele greşeli. Am fost onestă în privinţa acestor greşeli, iar ce trebuie să facem în prezent este să mergem mai departe şi să acţionăm pentru ţară. În cele din urmă, asta este ce contează pentru cetăţeni", a declarat ea.
Liderul partidului Laburist, de opoziţie, Keir Starmer, a acuzat-o anterior pe Liz Truss că se ascunde, după ce ea a trimis un ministru pentru a răspunde la întrebări în Parlament, în locul ei, scrie Rador.
Jeremy Hunt, noul ministru de Finanţe al Marii Britanii, a anulat aproape tot pachetul fiscal propus de premierul Liz Truss, la doar câteva zile după ce l-a înlocuit pe Kwasi Kwarteng în funcţie.
În data de 23 septembrie, premierul Liz Truss şi fostul ministru de Finanţe Kwasi Kwarteng au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală, atât pentru angajaţi cât şi pentru companii şi în paralel au anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul de creştere pe termen lung al economiei. Printre măsurile anunţate atunci se număra şi reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%. Planurile care prevedeau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite au declanşat turbulenţe pe pieţele financiare şi o rebeliune în interiorul Partidului Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, scrie Agerpres.
Într-o încercare de a atenua turbulenţele pe pieţele financiare, Hunt a dat asigurări luni că va renunţa "la aproape toate" reducerile de taxe anunţate luna trecută şi a indicat că sunt în derulare noi reduceri ale cheltuielilor publice.
Tot în septembrie, Guvernul britanic a anunţat plafonarea preţului angro la gaze naturale şi electricitate pentru companii, începând din luna octombrie, iar plafonul va fi fixat la mai puţin de jumătate faţă de preţul de pe piaţă, în ideea de a ajuta la diminuarea presiunilor create de explozia preţurilor la energie. Potrivit autorităţilor, preţul la electricitate va fi plafonat la 211 lire (239 de dolari) pentru un Megawatt-oră, iar preţul gazelor naturale va fi plafonat la 75 de lire sterline pentru un Megawatt-oră. Această schemă de sprijin costă 60 de miliarde de lire sterline şi ar fi urmat să se deruleze până în octombrie 2024. Dar Hunt a anunţat luni că schema va fi revizuită în aprilie, ulterior devenind mai bine direcţionată. Vezi continuarea articolului aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News