Liz Truss: Emmanuel Macron este "un prieten”. ”Inamicul este Vladimir Putin”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Deși în vara acestui an premierul Marii Britanic nu era prea convinsă, iată că joi a ajuns la concluzia că Emmanuel Macron este un ”prieten” al Regatului Unit spre deosebire de ”inamicul” Vladimir Putin.

"Este un prieten", a declarat premierul britanic la Praga, unde are loc primul summit al Comunităţii politice europene, scrie Agerpres.

"Colaborez foarte, foarte îndeaproape cu preşedintele Macron şi cu Guvernul francez. Vorbim despre modul în care Regatul Unit şi Franţa pot colabora mai strâns pentru a construi mai multe centrale nucleare şi pentru a se asigura că ambele ţări au în viitor securitate energetică", a declarat Liz Truss.

"Amândoi suntem foarte clari în privinţa faptului că inamicul este Vladimir Putin, care, prin războiul său îngrozitor din Ucraina, a ameninţat libertatea şi democraţia în Europa şi a condus la creşterea preţurilor la energie cărora trebuie să le facem faţă cu toţii astăzi", a adăugat ea.

La sfârşitul lunii august, conservatoarea Liz Truss - pe atunci ministru de Externe şi candidată la Downing Street - a creat controverse refuzând să spună dacă Emmanuel Macron este prieten sau inamic."Juriul încă deliberează", afirmase ea. Preşedintele francez a reacţionat atunci declarând că Regatul Unit este "o naţiune prietenă, puternică şi aliată, oricare ar fi liderii ei".

De atunci, Regatul Unit a încercat să calmeze lucrurile în timp ce numeroase dispute marchează relaţia bilaterală, în special gestionarea dosarelor post-Brexit, precum pescuitul sau Irlanda de Nord.

Cei doi lideri s-au văzut la Adunarea Generală a ONU la mijlocul lunii septembrie, iar marţi, ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a spus că "nu are nicio îndoială" că Regatul Unit va lucra "minunat" cu Franţa, în pofida fricţiunilor existente între cele două ţări.

După întâlnirea de joi, Liz Truss şi Emmanuel Macron au convenit să "aprofundeze cooperarea în domeniul migraţiei ilegale în limitele dreptului internaţional, abordând grupările infracţionale care fac trafic cu fiinţe umane în Europa şi care sfârşesc în călătorii periculoase peste Canalul Mânecii, potrivit unui comunicat al Downing Street. 

Citește și:

Liz Truss vrea mai aproape de blocul european. Marea Britanie dă primele semne de reconciliere cu UE

După luni și luni de controverse legate de consecințele Brexit-ului și mai ales de problema încă nerezolvată a protocolului pentru Irlanda de Nord, apar primele semne de reconciliere. Potrivit celor raportate de Politico, Liz Truss, noul premier, nu doar că și-ar fi anunțat disponibilitatea de a participa la prima numire a noii comunități politice europene, ci și-ar fi dorit să găzduiască a doua întâlnire la Londra.

Comunitatea Politică Europeană este noul organism internațional născut dintr-o idee a președintelui francez Emmanuel Macron, salutată de președintele Consiliului European, Charles Michel, și este concepută ca un instrument de depășire a diviziunilor interne din cadrul UE cu privire la extinderea la noi state membre.

Scopul declarat al lui Macron este de a crea o nouă forță geopolitică bazată pe valorile UE, de a crea o platformă pentru dialog și cooperare politică ca răspuns la obiectivele hegemonice ale Rusiei (dar și ale Chinei) și să primească statele în ”familia europeană” care astăzi sunt parte a Europei doar geografic, fără a trece prin procesul greoi de aderare la bloc.

La început, când Truss și Emmanuel Macron au discutat despre posibilitatea creării unei comunități politice care să includă Regatul Unit, aceasta din urmă a fost reticentă față de idee. Guvernul britanic a vrut să evite reintrarea în ceva prea asemănător cu UE, scrie Europa Today.

Controversele legate de Brexit, inclusiv dezacordul privind regulile comerciale pentru Irlanda de Nord, au determinat Londra să se distanțeze din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană. Dar războiul din Ucraina și criza energetică au făcut ca guvernul țării să se răzgândească.

Săptămâna aceasta, Partidul Laburist de opoziție l-a îndemnat pe premierul Truss să participe la întâlnirea care va avea loc pe 6 octombrie la Praga, Republica Cehă, înaintea Consiliului European informal care se va concentra pe conflictul din Ucraina și criza energetică.

”Aceștia sunt aliații noștri, partenerii noștri, există război în Europa. Cu siguranță aș merge”, a declarat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe, David Lammy. Potrivit rapoartelor unor oficiali britanici către Politico, Regatul Unit ar dori să schimbe numele de ”Comunitatea Europeană” în ”Forumul Politic European”.

Pentru Truss, explică Politico, mutarea de a reintra într-un proiect politic european este o opțiune cu risc ridicat într-un moment delicat. Partidul ei conservator și eurosceptic a ales-o ca nou lider în urmă cu mai puțin de o lună și ea luptă deja să-și salveze pielea după primele săptămâni dezastruoase.

În condițiile în care Regatul Unit se confruntă cu o criză financiară totală din cauza anunțului lui Truss de reduceri majore de taxe, ea nu își poate permite să-și enerveze colegii.

Rămâne de văzut în ce măsură membrii conservatori, alegătorii și colegii din Parlament îi susțin planul de a se apropia din nou de Europa.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel