Rudă cu mult mai renumitul spanac, această plantă umple tarabele ţăranilor odată cu venirea primăverii. Puţin cunoscută de gospodine, dă o savoare aparte ciorbelor şi salatelor, însă accentul ar trebui pus pe proprietăţile sale tămăduitoare.
Publicitate
Loboda, cunoscută şi sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemțesc de munte, este o plantă de primăvară plină de vitamine, minerale şi fibre, motiv pentru care ajută la menţinerea sănătăţii organismului.
Are cantităţi impresionante de vitamina C, fiind de trei ori mai bogată în această vitamină decât spanacul şi de două ori mai bogată ca lămâia. De asemenea, loboda are mult fier, calciu, vitamina B2 şi K, magneziu, potasiu, fenoli, proteine, fibre, carbohidrați. Alături de acestea se numără anto-cianina, substanță care dă frunzelor culoarea roşiatic-purpurie.
Efect anti-cancerigen
Anto-cianina este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariţia celulelor canceroase. Astfel, consumul de lobodă ajută la prevenirea acestei maladii necruţătoare.
Întăreşte sistemul imunitar
Datorită conţinutului de vitamina C, la rândul său antioxidant puternic, loboda favorizează procesul de regenerare celulară şi întărește sistemul imunitar al organismului.
Tratează astmul şi chisturile ovariene
Loboda este eficientă şi în tratarea unor afecţiuni precum acneea, astmul, chisturile ovariene sau alergiile. Totodată, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi purifică sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge.
Previne accidentele vasculare
Datorită conţinutului de vitamina K, loboda are proprietatea de a reduce riscul apariţiei distrugătoarelor accidente vasculare.
Detoxifiant puternic
Consumul de lobodă ajută la detoxifierea organismului, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la regenerarea celulară. În acelaşi timp previne şi înlătură astenia de primăvară şi are puternice efecte diuretice şi laxative, fiind ideală în curele de slăbire.
Alungă afecţiunile pulmonare
Utilizată sub formă de infuzie, loboda este utilă în tratarea afecţiunilor pulmonare şi a durerilor de stomac.
Contraindicaţii
Datorită conţinutului ridicat de acidoxalic, loboda este contraindicată persoanelor care suferă de litiază renală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu