Medicii spun că situaţia spitalelor din țară este apocaliptică, din cauza numărului mare de români infectați cu SARS-CoV-2. Marţi a fost ziua în care au murit peste 570 de români infectaţi cu acest virus. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 17.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Se conturează următoarea întrebare: e necesar, rapid, un lockdown?
Situația din țară devine din ce în ce mai greu de gestionat, pe măsură ce autorităţile fac publice cele mai noi date despre evoluţia pandemiei în România. Incidența cazurilor a depășit, miercuri, 20 la mie în 13 localități din țară. În numeroase spitale din România, pacienții sunt nevoiți să aștepte în locuri improvizate pentru eliberarea unui pat.
Marți s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 de la începutul pandemiei - 18.863, cel mai mare număr de decese - 574, și cel mai mare număr de pacienți în stare gravă, la Terapie Intensivă - 1.805.
Marți seară, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că a convocat o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri „clare, restrictive”, DCNews a lansat un sondaj cu următoarea întrebare: Credeți că ar trebui decis un LOCKDOWN imediat?
Rezultatul a fost strâns. Mai exact, 11.488 de persoane au votat cu DA (51,7%), în timp ce 10.742 au votat cu NU (48,3%).
Iată rezultatul sondajului lansat pe DCNews:
„Lipsa de acțiune concretă din partea autorităților și cifrele de astăzi (n.r. marți) confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convocam mâine (miercuri - n.r.)ședință cu toți responsabili guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri clare restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, a spus președintele Klaus Iohannis.
„Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim. Prioritatea zero este în acest moment salvarea vieții semenilor noștri, protejarea sănătății celor vulnerabili și a celor bolnavi, pe care asistența medicală îi poate ajuta să depășească cu bine această maladie. Orice alte teme trec în plan secund, nimic, nimic nu este mai presus de viață și trebuie să facem tot ce este omenește posibil, chiar și în ceasul al doisprezecelea, pentru a o proteja. Zi de zi, chiar în aceste momente, medicii și personalul medical din spitalele noastre duc o luptă epuizantă pentru viață. Dar nici sistemele medicale performante din țări cu o infrastructură sanitară dezvoltată nu pot face față unui număr atât de mare de îmbolnăviri. Este motivul pentru care am solicitat ajutor extern și suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin”, a mai spus Klaus Iohannis.
Președintele a menționat, ca măsură pentru oprirea valului 4 agresiv, certificatul verde sau orice măsură ce poate reduce interacțiunea umană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu