Profesorul Virgil Musta, specialist în boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, a făcut mai multe precizări extrem de importante pentru DC NEWS.
După ce în cursul zilei de 20 octombrie a apărut în presă o afirmaţie a specialistului, conform căreia se recomandă la nivel naţional un lockdown general de două sau trei săptămâni, acesta a explicat ce a vrut, de fapt, să spună, dar şi care ar fi metodele prin care răspândirea COVID-19 ar putea fi încetinită.
"Am fost înţeles greşit, altceva voiam să spun. Am făcut o comparaţie. Dacă statul ar bloca toate activităţile brusc, rezultatele s-ar vedea peste 3 săptămâni. Dar e imposibil, nu se poate face aşa ceva.
Dacă omul, în schimb, are grijă ca de acum încolo să poarte mască la orice contact cu altă persoană, de mâine nu se mai infectează. Sau, mai bine zis, riscul este foarte mic şi numărul celor infectaţi ar fi foarte mic, nu am mai avea cazuri care să necesite terapie intensivă. Practic, am bloca boala chiar în faza asta, chiar dacă nişte rezultate reale se vor vedea mai încolo. Practic, trebuie să fim conştienţi şi să avem grijă de noi.
Declaraţia a fost interpretată greşit, eu am zis pe ideea că dacă s-ar bloca totul trei săptămâni virusul nu s-ar mai putea transmite. Am zis trei săptămâni pentru că o săptămână este perioada de incubaţie şi apoi două săptămâni în care se poate transmite. Dar asta nu se poate face, nu se poate bloca o ţară întreagă, să nu mai faci nimic. Cineva intenţionat a interpretat aşa!", a declarat dr. Virgil Musta pentru DC NEWS.
VEZI ŞI Musta, mesajul ZILEI: LOCKDOWN "DOUĂ - TREI săptămâni, IDEAL! Dar din păcate este an ELECTORAL"
"În toate ţările Europei, când s-au relaxat restricţiile, a început să crească numărul de cazuri. S-a revenit iar la nişte măsuri foarte stricte, unele mai stricte decât ale noastre. Altfel, lucrurile scapă de sub control. Ar trebui să purtăm mască până apare vaccinul! E vorba de încă două sau trei luni.", a mai spus acesta.
După ce la 10 zile de la organizarea alegerilor locale, numărul infecţiilor cu coronavirus s-a dublat în România, depăşind chiar 4000 de cazuri pe zi, l-am întrebat pe profesorul Musta dacă mai consideră că mersul la vot a fost o acţiune sigură din punct de vedere sanitar.
"Nu neapărat alegerile au fost un focar, ci întreg procesul electoral. Din păcate, campania electorală a fost făcută fără mască, nu am înţeles de ce, iar după aceea bucuria de după alegeri a dus la chefuri în care participanţii s-au îmbolnăvit unii pe alţii", a concluzionat Virgil Musta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu