Locuiești în Italia și ai un venit mic? Statul îți dă bani frumoși

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Persoanele rezidente în Italia (inclusiv românii) care au un ISEE scăzut pot beneficia de numeroase ajutoare fiscale din partea statului.

Persoanele rezidente în Italia (inclusiv românii) care au un ISEE scăzut pot beneficia de numeroase ajutoare fiscale din partea statului, precizează La legge per tutti. Printre acestea se numără: alocaţie pentru copii, ajutor pentru plata chiriei, reducere la facturile de energie electrică şi gaz, ajutor pentru serviciile de îngrijire a copiilor mici, bonus pentru ochelari, pentru psiholog şi multe altele.

Modelul ISEE (indicator al situaţiei economice) include caracteristicile nucleului familiar, veniturile anuale ale familiei, bunurile mobile şi imobile. Se eliberează în baza prezentării declaraţiei DSU (Dichiarazione Sostitutiva Unica).

Prezentăm mai jos bonusurile care pot fi accesate la INPS sau primării şi valoarea ISSE care le condiţionează:

Assegno Unico (Alocaţia Unică) a fost introdusă în martie 2022 înlocuind vechile alocaţii pentru familii. Acest bonus este acordat de INPS (Institutul Naţional de Protecţie Socială) în funcţie de valoarea ISEE şi este valabil şi în 2023, scrie Rador, citând rotalianul.com.

Se plăteşte de către INPS cu condiţia ca persoana interesată să prezinte DSU (Declaraţie unică substitutivă) iar în 2023 reînnoirea se face din oficiu. Prin urmare, cei care sunt deja beneficiari nu trebuie să depună o nouă cerere dacă nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte condiţiile familiale şi de venit.

În prezent, cuantumul Alocaţiei Unice începe de la 175 de euro pe lună pentru cei cu un ISEE de cel mult 15.000 de euro şi scade treptat până la doar 50 de euro pe lună pentru cei cu un ISEE de peste 40.000 de euro. Chiar şi cei care nu prezintă ISEE primesc suma minimă. Din 2023, există o creştere lunară pentru familiile numeroase. Unde sunt 4 sau mai mulţi copii cifra creşte cu 50% şi cu un bonus de 150 de euro.

Bonus asilo nido (Bonus pentru creşă)

Bonusul pentru creşă este destinat familiilor cu copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 3 ani şi este utilizat pentru a ajuta la plata taxelor pentru creşelor publice sau private. Cuantumul contribuţiei variază în funcţie de ISEE, putând ajunge până la 3.000 de euro pe an pentru cei cu un ISEE mai mic de 25.000 de euro şi până la 2.500 de euro pentru ISEE de până la 40.000 de euro. Dincolo de acest prag, se primeşte suma minimă de 1.500 de euro. În orice caz, contribuţia nu poate depăşi costul plătit pentru taxa şcolară.

Bonus bollette (Bonus facturi)

În 2023, pragul ISEE pentru a beneficia de reducere la facturile de gaz şi electricitate a crescut de la 12.000 la 15.000 de euro. Acest bonus este condiţionat de prezentarea ISEE pentru anul respectiv, iar reducerea se aplică direct de către furnizorul de energie.

Bonus affitti (Bonus pentru chirie)

Bonusul pentru chirie vizează tinerii cu vârsta sub 31 de ani şi cu venituri mai mici sau egale cu 15.493 euro. De asemenea, multe primării acordă în mod autonom bonusuri cetăţenilor. De exemplu, în Lombardia pragul este de 35.000 de euro, iar bonusul este disponibil în mod special pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă sau au fost nevoiţi să-şi închidă afacerea.

Carta acquisti (Card de cumpărături)

Carta acquisti, emisă de Poşta Italiană, este o carte de credit reîncărcabilă care se referă la persoanele de peste 65 de ani şi părinţii cu copii sub 3 ani, cu un ISEE de până la 7.640 euro, mărit la 10.186 euro pentru seniorii de 70 de ani şi peste; subvenţia de stat este utilizată pentru acoperirea achiziţiilor de alimente şi plata facturilor.

Cont curent gratuit

Cei cu un ISEE care nu depăşeşte 11.600 de euro anual pot deschide un cont curent gratuit, fără taxa anuală şi taxa de timbru. Cu toate acestea, este vorba despre un "cont de bază" - cu un număr limitat de servicii şi tranzacţii în comparaţie cu un cont curent standard.

Bonus pentru studenţi

Studenţii aparţinând familiilor cu un ISEE mai mic de 22.000 de euro pe an pot obţine scutire totală de taxe universitare, iar la un ISEE de până la 30.000 de euro există o scutire parţială, cu o reducere a plăţii care scade proporţional, de la 80% la 10%, în funcţie de valoarea ISEE.

Bonus pentru ochelari

Bonusul pentru ochelari sau lentile de contact corective este o contribuţie economică de 50 de euro, plătită sub formă de voucher sau ramburs, familiilor cu un ISEE care nu depăşeşte 10.000 de euro.

Bonus pentru psiholog

Bonusul pentru psiholog a fost introdus în 2022 şi a fost confirmat pentru 2023. Suma maximă este de 1.500 de euro (cu un prag de 50 de euro pentru fiecare şedinţă) dar alocarea în legea bugetului este extrem de mică: doar 5 milioane de euro, care după toate probabilităţile nu va fi suficientă pentru a satisface toate cererile. Pentru a-l solicita, trebuie să aveţi un ISEE care să nu depăşească 50.000 de euro pe an.

Bonus prima casă

Pe lângă alte deduceri fiscale în cazul achiziţionării locuinţei principale, există în Italia un bonus special pentru tinerii sub 36 de ani şi cu ISEE până la 40.000 de euro, care prevede scutirea completă de taxele de înregistrare, ipotecare şi cadastrale (sau un credit fiscal corespunzător TVA de 4%, pentru cei care cumpără de la constructor) şi acoperire de până la 80% din valoarea principală a creditului prin Fondul de Garantare Consap.

Bonusul de mobilitate

Bonusul de mobilitate este o contribuţie economică destinată cetăţenilor care folosesc mijloace de transport ecologice pentru a se deplasa prin oraş. Bonusul este destinat celor cu un ISEE care nu depăşeşte 30.000 de euro şi variază în funcţie de tipul de vehicul utilizat. De exemplu, pentru achiziţionarea de biciclete electrice se prevede o contribuţie de 60% din costul suportat, până la maximum 500 de euro, în timp ce pentru achiziţionarea de motociclete electrice sau hibride se prevede o contribuţie de 30% din costul suportat, până la maximum 3.000 de euro.

Superbonus

Superbonusul a scăzut în 2023 de la 110% la 90% din totalul cheltuielilor efectuate pentru intervenţiile subvenţionate renovării locuinţelor şi este în favoarea celor care renovează case unifamiliale folosite ca prime locuinţe şi au un ISEE mai mic de 15.000 de euro.

Bonusul verde, pentru renovarea grădinilor şi teraselor, va rămâne în vigoare în 2023, fără restricţii ISEE, până la 31 decembrie 2024. De asemenea, rămân active: ecobonusul pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor (cu deducerea cheltuielilor de la 50% la 65% %) şi bonusul pentru mobilier şi electrocasnice cu indice ridicat de eficienţă energetică, cu deducere de 50% din impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru un cost maxim de 8.000 euro, cu condiţia ca acesta să fie suportat în acelaşi timp cu renovarea locuinţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel