Ionuț Pucheanu, primarul Municipiului Galați, a participat la dezbaterea organizată de DC Media Group privind „Reducerea riscurilor în construcții", unde a vorbit despre autorizațiile de construcție.
Potrivit primarului, există foarte mulți cetățeni care încearcă să construiască locuințe în lipsa autorizațiilor.
„Ce se poate face pentru că oamenii din aceste comunități să intre în legalitate cu tot ceea ce înseamnă acte, locuințe?”, a întrebat Mihai Ciobanu.
„Noi acum ne referim doar la o anumită categorie, cei asistați sau categoria cu cea mai joasă formă de venit. Problema autorizațiilor se propagă și la alte categorii, mult mai înstărite, pentru că românul are o problemă cu autoritatea. Cred că va mai trece multă vreme până când o să ne însușim gradul de conformare a cetățeanului, să ajungă la un procent într-atât de mare încât situațiile prezentate, a construcțiilor fără autorizație de construcție să fie cazuri extrem de izolate.
În România se construiește destul de mult fără autorizație și cred că autoritățile în momentul în care ar putea deschide această cutie a Pandorei în a înlesni intrarea în legalitate ulterioară, nu face decât să-și facă și mai multe probleme.
Cred că fiecare caz trebuie analizat în parte, nu putem generaliza și e foarte rău că de cele mai multe ori în România se generalizează. Oamenii cu venituri mici au probleme, sau poate lipsa educației, a timpului, a interesului, sau a fondurilor pentru că obținerea autorizației implică niște costuri.
Pentru ceilalți, mai ales cei care construiesc în zone centrale ale orașelor, nerespectând gradul de ocupat, nerespectând retragerile, nerespectând gradul de înălțime, neavând un proiect tehnic la bază, acești oameni chiar trebuiesc pedepsiți. De cele mai multe ori, vedeți că se recurge la demolarea clădirii. De ce? Pentru că nu corespunde din niciun punct de vedere, nu doar urbanistic, dar și tehnic.", a spus Ionuț Pucheanu.
„Dacă unii dintre ei își permit financiar să o ia de la capăt sau în anumite cazuri în care ai respectat gradul de înălțime, retragerile, din punct de vedere urbanistic, fațada clădirii să se integreze în ansamblul stânga-dreapta, și acolo poți judeca o intrare în legalitate, fiind mai rapid constructorul decât actele.
Actele nu se obțin foarte facil, atunci poți privi lucrurile cu o oarecare blândețe, dar pentru cei care au senzația că domeniul public e terenul părinților lui, mă refer la cei care locuiesc la parter de bloc și au senzația că dacă s-au mutat la parter de bloc, toată grădina din față îi aparține și de ce să nu-și dubleze sau tripleze suprafața apartamentului, pentru genul acesta de cetățeni eu cred că toleranța trebuie să fie zero. Fiecare caz în parte trebuie analizat.", a spus Ionuț Pucheanu la dezbaterea organizată de DC Media Group privind „Reducerea riscurilor în construcții".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News