Robert Holzmann, guvernatorul Băncii Centrale a Austriei şi membru în consiliul Guvernatorilor Băncii Central Europene, avertizează asupra factorilor care influenţează inflaţia în zona euro.
Preţurile locuinţelor din Uniunea Europeană contribuie în mod semnificativ la creşterea ratei inflaţiei, afirmă Robert Holzmann, guvernatorul Băncii centrale a Austriei şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), informează agenţia Reuters.
Întrebat cât contribuie preţurile caselor la creşterea inflaţiei, Robert Holzmann a afirmat: "Am auzit de 0,5%. Nu este un cuantum mic". Indicatorul preţurilor locuinţelor nu este inclus în prezent în Indexul Preţurilor de Consum din zona euro, deşi Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat de mult timp acest lucru.
Conform evaluărilor experţilor BCE, includerea în calcule a majorărilor preţurilor locuinţelor ar fi generat o inflaţie "constant mai ridicată" începând din anul 2014.
Întrebat cât va mai dura până când inflaţia va include şi majorările preţurilor locuinţelor, Robert Holzmann a precizat: "Din ceea ce am auzit, nu se va întâmpla în mai puţin de trei-cinci ani".
Liderii Uniunii Europene sunt preocupaţi de creşterea inflaţiei. Potrivit celor mai recente date furnizate de Oficiul UE pentru statistici (Eurostat), în octombrie, inflaţia în zona euro este estimată a fi fost de 4,1%, în creştere de la 3,4% în septembrie, pe fondul majorării tarifelor la energie şi servicii. Banca Centrală Europeană consideră normală o inflaţie în jurul nivelului de 2%, scrie Mediafax.
Economistul Adrian Câciu a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre evoluția prețurilor la locuințe.
Efectele creșterii prețurilor materialelor de construcții se reflectă în perioada următoare și în evoluția prețurilor locuințelor. Totodată, criza economică impune anumite constrângeri românilor care intenționează să facă un credit pentru achiziționare unei locuințe. În acest sens, economistul Adrian Câciu a oferit un interviu exclusiv pentru DC News, unde a venit cu recomandări pentru cei care vor să facă un credit:
„Legat de locuințe, prețul acestora va crește în continuare, iar recomandarea mea e să nu facă credite. Este o pierdere dublă. Pe de o parte, prețurile locuințelor cresc și atunci vei cumpăra ceva foarte scump, iar când vei plăti, o vei face cu dobânzi din ce în ce mai mari. Oamenii ar trebui să mai aștepte ca lucrurile să se stabilizeze. Cred că acest lucru se va întâmpla la finalul anului 2022 și începutul lui 2023“, spune Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu